Bommat och klart. Liljeholmsbadet försvinner efter 87 år. Men nog skulle Bergsundsbadet vara ett mer korrekt namn på anläggningen, skriver Kerold Klang.

Kerold Klang: Därför rivs Liljeholmsbadet

Liljeholmsbadet kasseras för stadens anmärkningsvärda policy att förstöra det som behöver lagas och laga det som inte är trasigt, skriver Kerold Klang.

  • Publicerad 16:40, 9 maj 2017

"En av de sista aprildagarna vidtas en Söderpromenad utefter vattnet trots att temperaturen beter sig som i slutet av november. Men är det någonstans där en försenad vår kan gömma sig, så är det utefter Söders vattenfront mot syd där naturen vaknar först – i Bergsund, Ligna, Tanto och Eriksdal. Mellan pilträden vid Bergsunds Strand guppar än så länge Liljeholmsbadet, byggt 1930 men nyss stängt och dödsdömt av staden.

Badhusets hade en designhalvsyster, träsaluhallen som låg förankrad vid Kornhamnstorgskajen fram till 1966. Överbyggnaden revs, medan själva plattformen med ponton och fisksump drogs ut till Sätra för att bli småbåtsbrygga. Kanske är den kvar där.

Kerold Klang: Crazy Crispy Chicken Farm istället för Gullmarsplan?

Var Liljeholmsbadets ponton med bassäng hamnar kan vi bara spekulera i. Kanske blir den arbetsplattform i det långdragna Slussenbygget, för att sedan läckande och rostig bogseras till någon industriområdeägd vassrugge inne i Mälaren och stillsamt gå till botten. Pontonbryggor brukar sluta så. Liljeholmsbadet är förresten ett förrädiskt namn eftersom badet inte alls ligger i Liljeholmen, tillnamnet syftar på ankringsplatsen Liljeholmsviken.

Mer namnförbistring finns för övrigt även ett stycke österut efter stranden där gröna remsan mellan Tanto och Eriksdalslunden har kallats Årstalunden i hundra år. Här namnspökar vattnet Årstaviken, inte Årstalund i Årsta som ligger på andra sidan viken. Som barn missuppfattade jag ett varv till och trodde att Årsta Havsbad (i Haninge), varifrån Waxholmsbåtarna till Utö avgick, låg just här på Söder och var ett annat namn för Eriksdalsbadet.

KEROLD KLANG: "Historien om ormen i Fredhällsparken var fake news"

Liljeholmsbadet kasseras för stadens anmärkningsvärda policy att förstöra det som behöver lagas och laga det som inte är trasigt. Fokus ligger på att trigga byggprojekt, vilket det blir många av med det listiga konceptet. Slutprodukterna kan det tyvärr bli si och så med, eftersom projekten försöker slå hastighetsrekord. Med drag under galoscherna går det snabbt, men det blir skitigt. Badas lär det göra även i ett nytt Liljeholmsbadet.

Men med tidsandan finns nog också hotellcabiner, takboulebana och inbyggd nattklubb på löddriga ritningar som säkert ivrigt redan stampar i farstun. Helt enligt Bergsund-Ligna–Tanto-Eriksdal som en slags sommartida slingrande Amusement Park. Barlängan Strand, kioskcafeér, bryggmathak, foodtrucks, dansbana, utegym, båtar, strandbad och plastpalmer finns ju på plats sedan tidigare.

Att Waxholmsbolaget börjar köra mellan Årstaviken och Utö kan vi dock inte räkna med. Men man vet aldrig. Det går undan nu."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.