DFB. Franska bukten är en speciell plats med en speciell historia. Men varför heter den som den heter? Foto: Kerold Klang / Karin Nilsson

KEROLD KLANG: En avskedsskål för Groggviken vid Slussen

Ingen vet varför den lilla viken vid Slussen heter Franska bukten. Men det finns mycket att berätta ändå. Kerold Klang har koll på historien om den mytomspunna platsen.

  • Publicerad 09:30, 28 apr 2018

Franska Buktens hamn var tydligen under sina dagar en särdeles lämplig plats för svenska folkets legitimerade brännvinshumor.

Det är inte varje dag som en skärgårdsvik försvinner, men det har just hänt. På Södermalmstorg råder trafikinfarkt sedan halva klöverbladet rivits och både fot- och motordrivet folk trängs på provisoriska ramper över det som nyss var Västra Slussgatan.

Den östra är numera grop och pontoner med höga pålkranar ute i vattnet har ersatt Franska Bukten, den stilla lagunen och kajen nedanför Katarinahissen dit väl få Stockholmare någonsin fick något ärende, såvida de inte var mönstrade på hamnens flytande arbetsmyror, nyttofartygen som sov hemmahamn här.

Kanske kommer tillbaka

Buktens fria vatten kommer väl åter efter Slussenbygget, men inte den lilla inhägnade hamnen.

Det kändes alltid som en form av meditation att från Östra Slussgatan stå och skåda bogserarna, bunkerbåtarna och hamnroddarnas motorslupar lägga ut från det dieselskimrande marvattnet och ge sig ut i Strömmens solrök för att leverera färskvatten, klarera lastfartyg, puffa dem till kaj eller bogsera gästande kryssningsjättar till den stora förtöjningsbojen mitt i Strömmen.

Kerold Klang: Se upp! "Utveckling" kan vara fikonspråk för "rivning"

Det var en infrastruktur som lunkade på och gick som en klocka, att se det marina scenariot gav ett visst lugn, en lycklig känsla av att världen trots allt fungerar.

Då & NU. Fartyget Vattengroggen i dåtida Franska bukten. Numera en grop av pontoner och kranar. Foto: Kerold Klang

Nu. Den franska bukten idag. Foto: Kerold Klang

Tyckte i alla fall jag i egenskap av sjöfarare. Franska Bukten kunde lika gärna hetat Groggviken. I fyrtio år guppade här delar av bogserbåtsflottan Grogg. Varför Söderströms Skeppstuveribolag döpte sina bogserare till Grogg, Storgrogg, Starkgrogg, Fredsgrogg och Stronggrogg kan man undra över.

Körde patrullbåten Silvergrogg

Stockholmarna tyckte att det var roligt. Kanske var det en blinkning till grannen tullbåten som brukade spana efter spritsmugglare utefter kajerna. Grannen Sjöpolisen, som jagade båtfulla, blinkade de också, hängde på namntrenden och döpte sin patrullbåt till Silvergrogg.

Franska Buktens hamn var tydligen under sina dagar en särdeles lämplig plats för svenska folkets legitimerade brännvinshumor. Åttiotalets räkkryssningsbåt som kom att utgå från kajen i tjugo år, bröt inte traditionen. Oräkneliga blev nog de groggar som hann returneras naturen och offras i buktens vatten av landstigande firmafestare innan övningarna i minnesförlust flyttade till Skeppsbron.

Kerold Klang: Crazy Crispy Chicken Farm istället för Gullmarsplan?

För övrigt vet ingen varför Franska Bukten heter som den heter. Med tanke på den bestänkta traditionen kanske någon vinfull fransman trattat i vattnet här någon gång.

Nja, där skenade nog fantasin iväg lite väl mycket.

Låt oss höja en avskedsgrogg för Franska Bukten, och önska den välkommen i retur i ny skepnad,

När det nu blir.

Skål!