Kontorsstad som rivs. Kvarteret Primus från luften 1977... Foto: Kerold Klang

Kerold Klang: Nu rivs Stockholms Alcatraz

I 25 år kallades Primus-kvarteret på Lilla Essingen för Sveriges Pentagon. Vår Stockholmsexpert Kerold Klang kan historien.

  • Publicerad 06:40, 19 mar 2018

Jag har jobbat i Pentagon. I Alcatraz också. Samtidigt. På vilket av ställena vi anställda tyckte oss arbeta skiftade med humöret, de två öknamnen gällde en och samma arbetsplats. Men nu ska rubbet rivas.

Det kallades under 25 år för Sveriges Pentagon, tegelkvarteret Primus, ensamt beläget på Lilla Essingens norra udde och avskuret från yttervärlden av den brusande Essingeleden. Benämningen Pentagon kom av att kvarteret var statligt och tillslutet. Därinne hanterades under sjuttio-, åttio- och halva nittiotalet statliga hemligheter av statliga Riksrevisionsverket, Statskontoret och myndigheten med det långa namnet Datamaskincentralen För Administrativ Databehandling, förkortad Dafa, som utförde statens it-jobb.

Närmaste civilisation var den branta grusstigen under leden upp till Lilla Essingen själv med den avstängda Essinge Brogata och dess tre vid den tiden enkla lunchsyltor.

Sjöutsikten var det inget fel på, men isoleringen fick oss niohundra som jobbade där att mumla likheter med fängelseön Alcatraz. Essingeborna, däremot, liknade det aparta kvarteret med en myrstack för statstjänstemän.

I kvarterets mitt fanns Dafas torgstora maskinhall, där myrdrottningarna – de brummande stordatorerna av fabrikatet IBM– matades. Ur printrarna kom skattsedlar, p-botstalonger, polishemligheter, tulldeklarationer och mycket annat som rörde medborgarnas relationer till konungariket.

Mest känt blev Dafa för utvecklingen av det kontroversiella person- och adressregistret Spar som startade direkt­reklamboomen. Dafa sålde selekterade urval från folkbokföringen till företag som önskade skicka personlig brevlådereklam, exempelvis mopedbroschyrer till nyblivna 15-åringar i Skaraborgs län eller begravningsbyråpropåer till dödsbon i  städer över 100 000 invånare.

Med tiden blev urvalen mer och mer avancerade. Pressen talade om storebrorsfasoner och själv satt jag på infoavdelningen och fick ibland ta emot upprörda telefonsamtal från kränkta medborgare.

Gärna fredagskvällar när de hunnit ta första groggen.

Idag behövs väl inga adressbanker längre, nu anger vi själva vår konsumtionsprofil när vi surfar på nätet.

Sedan sköter algoritmerna resten och riktad reklam poppar upp i våra mobiler. Staten har för länge sedan lämnat kvarteret, Dafa är upplöst och snart rivs Primus till förmån för 600 lägenheter med sjöutsikt.

Ni som vill flytta dit och störs av riktad reklam i brevlådan och i datorn, betänk att på just platsen där ni ska bo startade alltsammans.

Historien är aldrig långt borta.

... och omskyltning 1995 på Primus tak när statliga Dafa ersätts av fransk-brittiska Sema Group.

Kerold Klang, byline. v 12 sthlm Foto: Karin Nilsson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.