Hej då PUB. Varuhuset är stängt. Snart öppnar byggnaden som hotell Haymarket. Foto: Kerold Klang

KEROLD KLANG: Nya hotell Haymarket på Hötorget kan vara bra för "Fulcity"

Stockholmsklassikern PUB avlivades diskret – och få verkar sörja. Snart återuppstår huset som hotell Haymarket. Förändringen kan bli ett lyft för Hötorget, enligt vår egen stockholmiana-kung Kerold Klang.

  • Publicerad 10:02, 29 jan 2016

Bygghissar och plank omger Hötorgets västra fond. Hela kvarteret Torgvågen är bommat, Pub finns inte mer, våningarna blir hotell. Namnet blir Haymarket, ett inte helt okänt namn för stockholmare som gillar direktöversättningar a la High Valley för Högdalen. Avlivandet av det ärevördiga varuhuset utfördes mycket diskret, en märklig död i tysthet med tanke på företagets anor – 133 år vid torget, varav 99 i egen byggnad. Särskilt stora rubriker blev det inte heller, dödsannonsen fyllde bara några halvsidor i tidningarna.

Få verkar sörja, trots att en Stockholmsklassiker gått ur tiden. Kanske gråter vi inte för att hädangången drabbade ett varuhus. Ärofulla sådana har fallit ifrån förr, som Meeths, Mea, Grand och gamla John Wall. Byggnaderna får stå kvar, stadsbilden kvaddas inte.

På Pub hängde pappa som dekoratör i linor femton meter över entrén och smyckade ljusgården, på jularna med tomtefigurer och lyktor.

Som barn gick jag därför som barn i huset och tjuvåkte de livsfarliga personalhissarna där man måste hoppa på och av i farten eftersom de aldrig stannade. Trots att jag överlevde faller inte heller jag i nostalgi över det gamla varuhuset. Kanske för att The Famous Department Store At Hötorget sedan tappade bort sig själv.

Man ansåg sig vara ett kooperativt NK men klädde om till ett Åhléns. Då gick kunderna dit. Man omprofilierade sig till mode- och inredningsgalleria. Då försvann den tänkta målgruppen till originalet NK.

När jag en januaridag smiter in i husdelarna från 1916 och1925 möts jag
i byggkaoset av nyuppförda balustrader i neoklassicism och nya inredningar i art deco och tidig funkis. Nollnolltalets bleka avtryck har körts till tippen, huset går i barndom. Jag förväntar mig nästan att Isaac Grünewald, Ernst Rolf och Greta Garbo ska uppstå ur byggdammet och fråga var jazzbandet spelar. Det ryktas ske på gatuplanet mot torget som lovats bli en publik del med plats för livemusik, konstvernissager, bokreleaser och modevisningar. I så fall inte helt fel att citys hårda kommersialism den här gången får ge plats åt kultur och något mindre hård kommersialism. Det kan i bästa fall ge det i dag öde och nattruskiga Hötorget en kvällstida injektion mot västra citys epitet Fulcity. Trots att det bara handlar om ännu ett av många nya hotell.

Hur som helst, Paul U. Bergström kan vara nöjd på sin galax. Hans livsverk klär om sig i en hommáge till hans egen tid. Men rör inte torgets söndagsloppisar, internationella gäster gillar nationell särprägel.

Foto: Kerold Klang

Nyklassicism. Kerold Klang väntar sig nästan att Ernst Grünewald, Ernst Rolf och Greta Garbo ska kliva fram i byggdammet. 

Vinkelhaken. Som inskriptionen säger ligger PUB-huset i kvarteret Vinkelhaken. Foto: Kerold Klang

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.