Kerold Klang höjer ett varningens finger för ord som utveckling. Foto: Karin Nilsson

Kerold Klang: Se upp! "Utveckling" kan vara fikonspråk för "rivning"

Ordet utveckling betyder inte alltid det man kanske först tror. Vår Stockholmskännare Kerold Klang drar en lans för källkritiken och varnar för att utveckling ibland betyder avveckling.

  • Publicerad 14:34, 18 okt 2016

"Har du utvecklat dig på sistone? Utvecklat din personlighet eller dina kunskaper?

I så fall ligger du risigt till. Då är det femtio procents chans att du förstört din fasta grund, de egenskaper som en gång i tiden skapade dig. Du har helt enkelt kastat ditt innersta själv i soporna.

Galet? Javisst, men det är lätt att dra sådana skruvade slutsatser om vi alla börjar använda ordet utveckling i vardagslag på samma vis som allt för många kommunpolitiker, fastighetsjättar på PR-stråt och – för all del – många journalister gör, när kontroversiella stadsplaneförslag ska presenteras eller försvaras i debatt.

Sådant tänker man på nu när höstterminen i stadshuset kört igång. För även i fortsättningen får vi nog räkna med att engagerade kritiker av husrivningar i intakta kulturmiljöer åter kommer att mötas av plattityder som ”staden måste utvecklas” för att ”inte bli ett dött museum”.

Det är inte så lite sandlådeargument över sådana repliker. Skälet till sandlådan är givetvis att det negativa ordet rivning undviks till förmån för ordet utveckling som ska upplevas som beskrivande av något positivt, en resa mot det bättre för hela samhället. Tyvärr avlivas samtidigt den demokratiska diskussionen, eftersom ordet inte beskriver någonting.

Utveckling är i sin mest generella betydelse bara en synonym till vanlig förändring som givetvis kan vara både bra eller dålig. Oftast bra för ett antal aktieägare och anställda och möjligen någon politikerkarriär, dålig för stadsbilden, trivseln, miljön, turismen och kulturen.

Ibland tvärtom, men just så och just nu i fallen Astoria och Blasieholmen. Förra gången vi förädlade det diffusa ordet förändring till det mer magiskt laddade utveckling, fick förändringen spelet och löpte amok, hela city försvann. Endast de mest övernitiska industrikramarna vill väl i dag ha den tiden i retur. Det blir onekligen lite orwellskt över det hela, när folkvalda och näringslivsrepresentanter av rädsla för kritik med hjälp av inhyrda konsulter börjar kalla avveckling för utveckling.

Det sägs ofta att mer hjärta behövs i politiken. I det här fallet är det nog mer hjärna som önskas. Detsamma gäller också pr-byråerna, som borde sluta producera manipulerande floskler, så kallad corporate bullshit. Men också dagspressens journalister, som istället för att publicera inkomna pressmeddelanden rakt av först borde undersöka om inte det påstådda kommande bevarandet och utvecklandet av ett visst kvarter kan vara fikonspråk för rivning. För tyvärr är det oftast så."

När avveckling kallas utveckling. 1700-talspalats inför demolering på Regeringsgatan 1969. Foto: Kerold Klang

Rivning av kulturklassade Tumba järnvägsstation 1993. Foto: Kerold Klang

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.