Kerold Klang: Släpp inga vandaler över Riksbron!

En gammal karta från Holland berättar en spännande historia om turiststråket, skriver Kerold Klang.

  • Publicerad 08:00, 26 maj 2018

Värmen är här och turisterna flockas på Riksbron. Bussning till Fjällgatans utsikt i all ära, men vattenvyn över Norrström från Drottninggatans enda bro har skapat ett av citys mer spontana turisthäng. Det plåtas flitigt, hela miljön andas klassiskt artonhundratal, yngsta byggnad inom synhåll är stadshuset, 95 år. Den antika vyn tilltalar helt klart stans besökare. Så bra, tänker man, att ett förslag om en inglasad konferenshall för riksdagen utefter Norrström skrinlades för tio år sedan. Det blev ingen nybrutalism på kajen, ingen kommunstyrd vandalisering av en obruten kulturmiljö den gången.

Kallades för Vandalslund

Paradoxalt kallas Norrström för Vandalsund på en holländsk karta, tryckt i Amsterdam 1642. Verket, som heter ”Blaeu, J & C Toonel des Aerdryck ofte nieuwe Atlas”, uppger vidare att det bor vandaler i Roslagen. På den tiden var Norrström inte något Vandalsund, men gamla historiska namn togs gärna med på samtidens kartor lång in på 1800-talet. Norrström var också verkligen ett stilla sund tills landhöjningen på medeltiden gjorde den till en stenig fors.

KEROLD KLANG: En avskedsskål för Groggviken vid Slussen

De sjö- och flodfarande Vandalerna var en nordeuropeisk folkgrupp eller krigarkast som erövrade stora delar av kontinenten under folkvandringstiden för över ettusenfemhundra år sedan. När de toppade sitt cv med erövringen av staden Rom år 455 myntades ordet vandalism som synonym för förstörelse. Man förstår de skräckslagna romarna, även om namnet vandaler snarare betyder vattenfolket. De fornnordiska sagorna berättar att vandaler bor i Skandinavien, företrädesvis i Danmark och Skåne. Genom historiens gång har södra Östersjökusten, Balticum och södra Finland kallats för Vendland, på latin Wandalia. Till råga på allt löd fram till 1973 den svenska kungatiteln på latin ”Rex Sveorum, Gothorum et Wandalorum”.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Man får beklaga Carl XVI Gustaf att han inte hann bli vandalernas konung. Kanske kallades en gång Roslagsborna för vandaler och deras gränsvatten Stocksundet för Vandalsund av sydligare svenskar och övrig omgivning. Åtminstone om man ska tro den holländska kartan. Eller så är den bara en produkt av en fantasifull kartograf. Vandalsund är i alla händelser ett tungt namn, världshistorien liksom knackar på dörren.

Må nya Operan hålla sig nykter

Vi nutida möjliga vandalättlingar kan gärna hålla lite koll på att den där inglasningen vid Norrström inte poppar i retur ur papperskorgen. Eller kasta ett öga på att Operans planerade utbyggnad håller sig nykter. Det räcker med nybrutalismens invasionsförsök på Blasieholmen. Inga fler vandaler över bron!