Förvirrar. Vad är vad när det gäller lokalbana, pendeltåg, tunnelbana och spårväg egentligen, undrar Kerold Klang efter att ha studerat SL:s alla skyltvarianter. Foto: Karin Nilsson / Kerold Klang

KLANG: Total skyltförvirring hos SL

Man undrar hur många gånger det gulvästade infofolket i underjorden fått turistfrågan om det är Red line eller Metro som går till Norsborg, skriver Kerold Klang.

  • Publicerad 11:22, 4 dec 2017

En novemberdag hamnar man i T-centralens utökade underjord där folk vandrar i cirklar och spanar hit och dit med märkligt tomma blickar.

Ficktjuvar?

Nej, det är hederliga resenärer som gått bort sig bland gångar, mötesplatser och rulltrappor trots riktligt med hänvisningsskyltar. Det är inte helt lätt när tågsystem för hela 18 kommuner eklaterat samboskap där nere i avgrunden.

De äldsta t-stationerna börjar för övrigt se sunkiga ut, väggarna ropar efter rengöring och kaklet rasar. Ändå är det intressant att se stationsnamn och hänvisningsskyltar från förr bli synliga efter reklamens ommöblering.

KEROLD KLANG: Riktiga städer ska ha spårvagn, hög spårvagn

All ny fokus har väl legat på de två stationer som i år berikats med pendeltåg i källaren, och där lär nog resenärerna hitta rätt till slut. Några som däremot inte nått ända fram är väl skyltmakarna.

SL har sedan något år gett linjenummer åt allt som rullar på spår. Det är enhetligt och bra. Sedan tjugosex år tar vi sjuan till Djurgården, men vi säger ännu inte linje 22 om tvärbanan, fast så är fallet. Det lär också ta tid för Märstaborna innan de skippar ordet pendeln till förmån för 36 som är Märstatågets linjenummer. I synnerhet som tågen i likhet med t-banevagnarna saknar linjeskyltar.

SL:s kartor anger symbolen T för tunnelbana/metro, medan övrig spårtrafik samlats under en ikon som föreställer ett tåg. Under den samsas på svengelska tre trafikslag: lokalbana/light rail, pendeltåg/commuter rail och spårväg/tram.

Kerold Klang: Crazy Crispy Chicken Farm istället för Gullmarsplan?

På stationstak skyltas pendeln även med ”J”. Helt förståerlig är nog inte den här tekniska indelningen för ovana trafikanter eftersom lokalbanan Saltsjöbanan kör t-banevagnar, Lidingöborna kallar sin spårvagn för tåg, t-banan är lokalbana ovan jord och lokalbanan Roslagsbanan ska få vagnar liknade dem på tvärbanan, vilken räknas som spårväg.

På Liljeholmens tunnelbaneperronger skyltas röda linjerna 13 och 14 som T13 och T14, men inte på kartorna. I centans nya underjord hänvisas pendlarna till Röd Linje, Grön Linje och Tunnelbana med samma gemena typsnitt. Man undrar hur många gånger det gulvästade infofolket i underjorden fått turistfrågan om det är Red line eller Metro som går till Norsborg.

Användarvänlig skyltning är inte lätt, inte ens för proffs. På hemvägen i tuben tänker jag på den gamla vitsen där en blossande resenär på perrongen får tillsägelsen:

– Ser ni inte på skylten där borta att rökning är förbjuden? 

Resenären svarar:

– Visst, men bredvid sitter två andra skyltar som säger att jag ska köpa korsett och studera till mäklare. Dom ger jag också fan i. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.