TIGGERIFÖRBUD. Moderaterna Oskar Weinmar och Joanna Masoura tycker att tiggeri är ett problem och vill skärpa de lokala ordningsstadgarna för att få bort det i den mån det är möjligt. Foto: Charlotte Årling

Att tillåta tiggeri är en björntjänst

  • Publicerad 13:19, 23 okt 2017

Replik till Ulla Barthelson (VB) i Vi i Väsby nr 40.

Det är märkbart att Ulla Barthelson (VB) är mycket engagerad i tiggerifrågan och att hon vill väl. Men hennes och andras goda vilja leder fel. Att tillåta tiggeri är att göra de som tigger en björntjänst.

Oavsett om tiggeriet är organiserat eller inte så ligger grunden i det utanförskap de som tigger upplever i deras hemländer. Det måste brytas, men det gör det inte här på Centralvägen.

Regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare beskriver i sin rapport att det ger 100-200 kr om dagen att tigga i Sverige. För nyutbildade läkare i Rumänien är ingångslönen ca. 3 000 kronor i månaden, ungefär lika mycket som man kan få i Sverige per månad av att tigga. Så oavsett om det är frivilligt eller organiserat finns det alltså en ekonomisk motivation till att människor tigger i Sverige. Precis som Barthelson påpekar.

Den nationella samordnarens slutsats är att de gåvor som läggs i pappmuggen inte kommer åt roten till utanförskapet utan snarare upprätthåller det. De som tigger här får varken utbildning eller arbete av att sitta på våra gator. Ulla Barthelsons resonemang kring medmänsklighet blir då svårförståelig. Visst, det lindrar ens dåliga samvete att ge en slant och man upplever att man är solidarisk. Men när det stjälper, snarare än hjälper, gör man verkligen en god handling då?

Utöver det har Ulla Barthelson en alltför rosenskimrande syn på tiggeriets negativa konsekvenser. Kalla fakta är att människor utnyttjas. Det medför även olovliga bosättningar och nedskräpning. Enbart i Väsby känner vi till ett flertal läger som har fått rivas.

Vi fick dessvärre inte en majoritet för ett lokalt förbud när vår motion var uppe för beslut i kommunfullmäktige. Men frågan är långtifrån borta för det. Tvärtom. Nu på Moderaternas partistämma i Örebro röstade en överväldigande majoritet av ombuden för att vi som parti skulle driva frågan om ett nationellt förbud för tiggeri. Det är bra och välkommet. För att på riktigt komma med verkningsfulla åtgärder krävs lagstiftning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Frias för dubbelmord i Väsby

Nyheter Den man som stod åtalad för dubbelmordet i november ifjol frias helt av tingsrätten. Detta då det inte gått att styrka att det var han som mördat de två männen.tisdag 17/7 11:45

"Jag kunde inte i min livligaste fantasi tro detta"

Nyheter Fästmön la ut smyginspelad video på nätet Leif Berglund (S) avgår som kommunfullmäktiges ordförande. Detta efter att en film cirkulerat på nätet där han kallar andra politiker för nazister. Nu berättar Leif Berglund själv om vad som...tisdag 17/7 9:45

Sex dömda för rån i Väsby

Nyheter Sex män har dömts för rånet mot ett växlingskontor i Väsby centrum i våras.måndag 16/7 13:05