”Beslutet helt korrekt”

I Vi i Väsby nr 3 skriver moderata företrädare i utbildningsnämnden om det beslut om ökad socioekonomisk ersättning till grundskolan som behandlades i kommunfullmäktige den 18 december 2017. Skribenterna påstår att man i och med beslutet kringgår lagstiftningen om konkurrensneutralitet gentemot utförare genom att öka den socioekonomiska ersättningen med 5 miljoner kronor.

  • Publicerad 10:15, 9 feb 2018

Den politiska majoriteten i fullmäktige beslutade helt i enlighet med undertecknade tjänstepersoners tjänsteutlåtande och förslag till beslut. Medborgare och folkvalda ska kunna lita på att det som kommunens anställda för fram i olika dokument och förslag är korrekt. Det är därför på sin plats att vi från tjänstemannasidan bemöter påståendet om att den ökning av den socioekonomiska ersättningen vi föreslog skulle vara ett sätt att kringgå lagstiftningen.

Upplands Väsby kommun har ett ersättningssystem för att kompensera både privata och kommunala skolor för mottagande av nyanlända elever. Ersättningen betalas ut under två år. Kommunens uppföljningar visar att behoven av ökat stöd för dessa elever fortsätter att vara högre även efter att denna tidsbegränsade ersättning avslutats. Eleverna ingår då i underlaget för den socioekonomiska ersättningen som inte automatiskt räknas upp vid högre volymer, vilket leder till att kostnaden ökar snabbare än den totala ersättningen. Mot denna bakgrund föreslog vi från tjänstemannasidan att den socioekonomiska ersättningen skulle ökas med fem miljoner. Syftet med vårt beslutsförslag är att efter bästa förmåga skapa bästa möjliga förutsättningar för skolan som helhet, oavsett huvudman.

Förslaget var avstämt med kommunens externa revisor och kan också granskas i efterhand av kommunens folkvalda revisorer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hörnqvist tog sitt första VM-guld – hedras längs E4 i Väsby

Sport För andra året i rad tog Sverige VM-guld i ishockey. Bakom årets framgångar nere i Danmark finns, bland många guldhjältar, veteranen Patric "Bengan" Hörnqvist. Som en del av hyllningarna pryder...måndag 21/5 9:50