ARG. Lars-Ove Löf i Solnapartiet blev upprörd när han besökte Dungens förskola. Foto: Lars-Ove Löf

"De ansvariga borde skämmas"

Solnapartiets Lars-Ove Löf har besökt en förskola och blev minst sagt upprörd.

  • Publicerad 08:44, 10 aug 2018

Har som alla andra läst om hur dåligt ställt det är i Solnas skolor, slitna lokaler, dåligt med resurser och pedagoger som är överlastade med arbete. Att läsa om det ger inte hela sanningen. Så jag bestämde mig för att göra ett undersökande besök på plats, och valet föll på Dungens förskola som är granne med Solnahallen.

Dungen ligger fint bland grönskan med skyddande träd för uteplatser, men redan då jag kliver in genom grinden noterar jag hur trist det ser ut på lekplatsen. Slitna redskap, silvertape för att hålla ihop gungor. Stenplattor som ligger lite hur som helst och järnrör som sticker upp till knähöjd på två ställen där barnen leker.

Noterar vidare att det är fullt med bildäck. Skulle inte dessa tas bort från Solnas lekplatser och skolor då de är giftiga?

Träffar två i personalen och vi börjar vår vandring inne i lokalerna. Direkt då vi kommer in noterar jag hur nergånget allt ser ut. Det är som att komma tillbaka till förskolan där min son gick på 80-talet om man ser till färgskalorna. Lukten är också påträngande. Det luktar källare, vilket visar sig bero på att det är mögel bland annat i tvättrummet. Förskolan är byggd av ett antal enheter som fogats samman, och det är sprickor mellan dem då vissa enheter sjunker, och har pallats upp på nytt.

Det är varmt i lokalerna, riktigt varmt, för solen skiner ute, och rullgardiner är nerdragna på insidan för att dämpa värmen. Men de markiser som utlovats i ett par år har inte blivit uppsatta. Det finns ett gammalt ventilationssystem som troligen bidrar till den dåliga luften, för inte är det normalt att ventiler ska se ut som luddfiltret i en torktumlare? Förskolan betalar nu för utökad städning, men fortfarande är det skit i varje hörn.

Toaletten för barnen är inte speciellt inbjudande. Hur kan man förvänta sig att barn ska göra sina behov där flera toaletter är placerade i samma rum. Med smuts i varje hörn och runt toaletterna. Vilka vuxna skulle vilja ha kollektiva toaletter på sitt arbete? Ingen? Varför ska då barnen tvingas göra sina behov utan någon form av personlig integritet?

Jag tittar vidare och noterar ytterligare hål i väggarna, som föräldrarna och de anställda försökt reparera, innan vi går ut. Lockpanelerna ser ut att vara i stort behov av underhåll, för många år sedan, stuprören leder regnvattnet utanför brunnarna, så det blir små sjöar på gården då det regnar.

Är detta den standard vi vill ge våra barn? Ansvariga borde skämmas för att behandla barnen och personalen på detta sätt.

Mitt engagemang i politiken började med naturen, där jag lärde mig att mycket konstigt sker i Solna vad gäller budgetar mm. Men att det var så här dåligt i en förskola kunde jag inte tro i min vildaste fantasi.

Det är nu dags att ge alliansen respass i valet i september och se till att det blir ett nytt styre.Ett styre där Solnapartiet gärna spelar en stor roll. Vi lyssnar på vad solnaborna vill, och kommer arbeta för att genomföra det. En sak vi kommer att kämpa för är mer pengar till våra förskolor och skolor, så barn och pedagogerna får en inspirerande och fungerande miljö.

Se det som ett vallöfte!

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Protest mot årets miljöpris

Nyheter Rädda Råstasjön känner sig förbigångna Organisationen Water Aid bör få Solna stads miljöpris 2018. Det förslår tjänstemännen i sitt beslutsunderlag till politikerna. Nätverket Rädda Råstasjön tycker att det är dags att tänka om.söndag 21/10 9:56

Familjen vräks efter två år

Nyheter Nu går kontrakten ut för nyanlända I två års tid har Bayan och Abir Alabiad bott med sina fyra barn i en lägenhet i Bagartorp. Men nu är det slut. Vilken dag som helst ska familjen vräkas.lördag 20/10 8:43

Besiktning för bil och förare

Nyheter Över 600 000 bilister har trafikfarlig syn Både bilen och glasögonen klarade sig utan nedslag. Mats Klint Dahl kunde lämna Bilprovningen i Frösunda utan att behöva oroa sig för nya utgifter.fredag 19/10 8:47