Sommarjobb. "Vi har uppmanat majoriteten till att ansöka om regerings sommarjobbsbidrag" skriver (S) och (SP) i en debattartikel. Foto: Arkiv/Pressbild Socialdemokraterna

DEBATT: "Ordförandebeslut äventyrar demokratin"

Sollentunapartiet och Socialdemokraterna riktar kritik mot kompetens- och arbetsmarknadsnämndens arbete kring sommarjobb: "Det går inte att ducka och skylla allt på Coronatider." skriver Siyan (S) och Elken (SP).

  • Publicerad 09:00, 19 jun 2020

Vi i oppositionen har tidigare påpekat vikten av sommarjobb för våra ungdomar. Med hänsyn till den nuvarande situationen i vår kommun, både vad gäller trygghet och effekterna av Coronapandemin behöver kommunen göra sitt yttersta för att möjliggöra framtidens arbetstagare i vår kommun har ett sommarjobb att gå till.

Vi kunde för en tid sedan läsa att majoriteten i Sollentuna har garanterat alla 68 ungdomar som lottades ett sommarjobb, en allt för låg ambitionsnivå, men det visade sig att det var fel siffror, det är 57 ungdomar som är garanterade en plats. Nu söker kommunens tjänstemän efter 11 jobb för att leva upp till sitt löfte.

Vi har uppmanat majoriteten till att ansöka om regerings sommarjobbsbidrag och vi har dessutom utmanat majoriteten att använda dessa pengar till att låta ungdomarna antingen vara ambassadörer för vår kommun eller själva komma på jobb som de kan utföra.

Kompetens- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Anders Manell (L) svarade passivt på våra passningar, och till svar fick vi via media att: ”sviterna av Corona är viktigare”. Vi håller med om sviterna av Corona är utmanande, men i politiken måste man kunna ha fler viktiga bollar i luften. Våra ungdomar är en konstaterad utsatt grupp som nu mer än någonsin är i behov av att fylla på sitt CV med arbetslivserfarenhet och meningsfull sysselsättning.

I samband med Coronapandemin har vi haft bra dialog i nämnden och det är viktigt att hålla samman i dessa svåra tider. Det har lett till att ordförande har fått ok från hela nämnden att vid behov använda sig av ordförandebeslut.

På sittande nämndmöte den 28 maj visade ordförande oss ledamöter ett underskrivet papper om att han valt att ställa in nämndsammanträdet i juni för ”det fanns inga ärenden”. Därefter får vi höra att vi deltagit i beslutet om att ställa in vidare tillfälle för att kunna fatta beslut. Dock fick han då en tydlig utmaning om att leverera fler sommarjobb.

För oss är det tydligt att beslutet används för att kringgå den demokratiska processen samtidigt som man inte vill ta ansvar för budgetunderskott och underfinansiering av sommarjobben som har sjunkit från drygt 200 jobb 2017 till endast 57 (+11) jobb 2020.

Detta trots att kommunen kan ansöka om bidrag från regeringen där Sollentuna kommun tilldelas 1 600 000 kr som skulle kunna leda till 1200 jobb. Om majoriteten bara hade lite högre ambitioner och var lite mer kvicka på bollen.

Det gäller att prioritera flera viktiga områden i politiken. Det går inte att ducka och skylla allt på Coronatider. Exempelvis hade ungdomarna kunnat agera informationsvärdar på Sollentunas åtta kommunala badplatser i sommar. Nu gick det uppdraget till Securitas. Låt oss tillsammans medverka till att våra ungdomar ska ha chans till ett sommarjobb och framtidstro.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Falsk polis stal bankkort från äldre i Väsby och Sollentuna

Nyheter 35-åring döms till två års fängelse för grova bedrägerier En man i 35-årsåldern begick flera fräcka bedrägerier mot äldre i våras. Nu döms han till två års fängelse för att ha lurat 80-åriga kvinnor i bland annat Väsby och Sollentuna.onsdag 12/8 12:52

Sollentunabor hjälper varandra under corona

Nyheter "Det fanns ett akut behov av hjälp" Ett halvår har gått sedan coronavirusets spridning startade. Administratör för gruppen "Coronahjälpen i Sollentuna", Linn Wågberg, berättar att många vill hjälpa till under krisen.onsdag 12/8 8:30

Världsårsbästa och svenskt rekord på Vallen

Nyheter Daniel Ståhl i toppform - Almgren tvåa Årets Sollentuna GP blev en minnesrik kväll med två höjdpunkter på 2 000 meter och diskus – med flera andra personbästa från friidrottens elit på Vallen.tisdag 11/8 9:40
Stockholm Direkt