PROTEST. För mig är hotet mot vår demokrati inte de som tillhör en ”annorlunda kultur”, skriver Ulrika Mårtensson. Bilden är från Vänsterpartiets 1–majdemonstration i år. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Det är inte andra kulturer som hotar vår demokrati

Väsbyvänsterns Ulrika Mårtensson har reagerat på ett inlägg från Moderaterna i Väsby om svenska värderingar. Värderingar har ingen nationalitet, anser hon.

  • Publicerad 09:59, 13 jul 2017

n I Vi i Väsby nummer 22 kunde vi läsa om hur Väsbymoderaterna anser att vi måste våga prata om svenska värderingar. Äntligen! 

Jag är socialist, jag älskar att prata om värderingar. Till skillnad från Väsbymoderaterna anser jag inte att värderingar har en nationalitet. Det finns inga värderingar som är svenska. Yttrandefrihet, religionsfrihet och diskrimineringslagar är inte något unikt svenskt och baseras inte på värderingar som är i sig svenska.

Att alla är lika inför lagen är en liberal värdering. En socialistisk värdering är att lagen ska vara lika för alla men att det kapitalistiska systemet gör att de som har mer makt och kapital behandlas bättre av de som tolkar lagen. En feministisk värdering är att patriarkalt förtryck gör att de som tolkar lagen behandlar könen olika och till kvinnors nackdel. En rasistisk värdering är att den svenska lagen är bättre än annan lag eftersom svenska människor är bättre än andra människor.

Väsbymoderaterna gör sina egna värderingar om kulturer tydliga, samt vilka som är ”annorlunda” än svensk kultur och därför är ett hot mot samhället. Väsbymoderaterna ger exempel på flera hot mot vår demokrati och indirekt definierar dessa hot som icke-svenska. Moral och sedlighetspoliser, muslimska miljöpartister som inte tar kvinnor i hand och barnäktenskap.

Du ska som läsare implicit förstå att det handlar om värderingar hos de som definierats som icke-svenska på grund av sin religion, kultur eller hudfärg. Som om det vore så att de är de enda som är intoleranta och ojämlika. Samt att de delar alla exakt samma värderingar.

För mig är hotet mot vår demokrati inte de som tillhör en ”annorlunda kultur”. Hotet är de människor som utövar intolerans och ojämställdhet, oavsett om de är kvinnohatare, homofober, rasister. Eller de som bygger sin politik på att ställa människor de värderar sämre än sig själva emot varandra, med ett enda syfte, ge mer till de som allt redan har. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Vårdcentral i Väsby upphör

Nyheter Veritas vårdcentral Väsby upphör efter branden i våras. Landstinget har brutit avtalet med företaget bakom vårdcentralen.lördag 21/7 8:15

15-årige Einar femma på EM

Sport 15-årige Einar Lindberg från Väsby fortsätter att visa framfötterna med sin BMX-cykel. Nu senast grejade han en femteplats på EM i sin åldersklass.torsdag 19/7 17:33