TRYGGHET. Ingen ska behöva oroa sig för ensamhet eller känna oro för att inte klara sig, skriver de två centerpartisterna. Foto: Doug Olson/Mostphotos

Ett bra liv på ålderns höst

  • Publicerad 09:59, 13 jul 2017

n Visst borde det vara självklart att våra äldre får ett bra liv på ålderns höst. Det borde vara självklart att få känna sig trygg och med hjälp och stöd få möjlighet att leva utifrån sina behov.

Idag berättar allt för många äldre att de känner sig ensamma och en del säger att de känner stark oro och ångest för att tvingas bo hemma fast de känner att orken inte räcker. Det finns de som vill bo hemma men som saknar möjlighet att få umgås, och då även på kvälls- och helgtid.

Många äldre riskeras att drabbas av demenssjukdom, en sjukdom som utan rätt insatser kan leda till isolering men också att anhöriga oroar sig för om deras föräldrar ska hitta hem eller om de får mat i sig när de bor själva. I Väsby ökar antalet äldre och med det ökar behovet av trygga boendemöjligheter.

Självfallet är det samhällets ansvar att möta dessa behov, för att kunna göra det krävs politisk vilja och beslut. Centerpartiet föreslår att kommunen ser över områden att utveckla seniorboenden och äldreboenden, för att möta den enskilda människans behov.

Oavsett ålder anser vi att Väsby ska kunna erbjuda alternativ till att bo hemma. Det ska ske när en person inte längre anser att hon eller han klarar av detta eller där hemtjänsttimmar inte räcker till för att trygga den enskilde personens behov av stöd och hjälp.

Centerpartiet vill också att Upplands Väsby upprättar tydliga rutiner vid biståndsbedömning för att säkerställa att möjlighet till social gemenskap och aktivering ges, särskilt för de som har en demenssjukdom som annars riskerar att bli än mer isolerade.

Ingen ska behöva oroa sig för ensamhet eller känna oro för att inte klara sig. Ett samhälle som erbjuder individer ett bra liv oavsett ålder– det tycker vi ska vara en självklarhet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Frias för dubbelmord i Väsby

Nyheter Den man som stod åtalad för dubbelmordet i november ifjol frias helt av tingsrätten. Detta då det inte gått att styrka att det var han som mördat de två männen.tisdag 17/7 11:45

"Jag kunde inte i min livligaste fantasi tro detta"

Nyheter Fästmön la ut smyginspelad video på nätet Leif Berglund (S) avgår som kommunfullmäktiges ordförande. Detta efter att en film cirkulerat på nätet där han kallar andra politiker för nazister. Nu berättar Leif Berglund själv om vad som...tisdag 17/7 9:45

Sex dömda för rån i Väsby

Nyheter Sex män har dömts för rånet mot ett växlingskontor i Väsby centrum i våras.måndag 16/7 13:05