Kultur. Många är oroliga för Solna centrums framtid. Men insändarskribenten har en idé: Gör om det till ett kulturcentrum!

Gör om Solna centrum till ett kulturcentrum

Många Solnabor är oroliga för vad som ska hända med deras lokala centrum. Konkurrensen från Mall of Scandinavia får flera butiker att stänga. Hur ska Solna centrum kunna överleva?

  • Publicerad 15:02, 4 okt 2017

n I många år har man från både Alliansen och de rödgröna talat om att bygga ett kulturhus i Skytteholmsparken. Men det behövs ingen ny byggnad. Solna Centrum finns redan och skulle kunna omvandlas från shopping till konsumtion av kultur och upplevelser.

 Ett fint bibliotek finns och biografen Skytten bör återuppstå. En arena för teater och konserter byggs i huset eller i nära anslutning. Tomma butikslokaler kan bli konstgallerier som kompletterar och konkurrerar med klustret på Hudiksvallsgatan. Det blir en lagom promenad på den i framtiden stadsmässiga Solnavägen. Eller så tar man spårvagnen som fortsätter via Torsgatan och Vasagatan ända till Centralen. Eller varför inte eldrivna, självkörande mindre bussar med täta avgångar. Nu ser man hur affär efter affär slår igen. Senast Järnia i källarplanet, där det tidigare fanns en skridskobana. Den skulle nu kunna återuppstå i en anläggning mer inriktad på upplevelser än varukonsumtion.

Förutom skridskobanan bör man skapa fler arenor för fysiska aktiviteter. Skateboard, bowling och varför inte klätterväggar under de höga glastaken? Ett gym och kanske en filial till simhallen.

I Solna C finns redan ett rikt utbud av restauranger, men eftersom centrum stänger redan 20.00 (18.00 på helger) är det mest lunchservering som gäller. I ett attraktivt kultur- och aktivitetshus är restauranger och kaféer centrala. Här kan matkulturer från hela världen dra till sig besökare till trevliga ”ute”-serveringar på husets gator, som har öppet långt in på natten.

För att få liv i kvarteret dygnet runt bör en del kontor omvandlas till bostäder. Och varför inte student- och ungdomsbostäder i Stadshuset.

Solna centrum skulle kunna bli en fantastisk mötesplats för alla, unga och gamla med olika bakgrund. Huset finns redan. Det är bara innehållet som ska kompletteras.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

En takbar i världsklass

Nyheter The Winery Hotel i Frösunda har en av världens tio bästa nya takbarer, enligt den amerikanska affärstidningen Forbes. – Det här är väldigt roligt. I år har vi satsat extra på att få till rätt...måndag 25/6 14:51

Mobilpratet kan ge böter

Nyheter Från och med den första februari i år har det varit förbjudet att köra och samtidigt hålla på med sin mobiltelefon. Det fick en bilförare i Solna en påminnelse om när han i nyligen stoppades av...måndag 25/6 11:10

Inbrott i elektronikbutik i Bergshamra

Nyheter Varor för hunratusentals kronor kan ha stulits En elektronikbutik i Bergshamra utsattes någon gång under lördagskvällen för en grov stöld.söndag 24/6 10:52