pengar. Rofferiet är ett globalt problem och behöver bekämpas på alla nivåer – FN, EU och rikspolitiken i Sverige, skriver insändarskribenterna. Foto: mostphotos

Inför rofferiförbud i stället för tiggeriförbud i Väsby

Rofferiet i samhället är ett stort problem. Det finns en liten grupp personer som roffar åt sig en oproportionerlig stor del av ekonomins och naturens resurser. Gruppens beteende är djupt skadligt för sammanhållningen i samhället och utgör ett hot mot den livsstil vi värnar i Sverige.

  • Publicerad 13:16, 23 okt 2017

Rofferiet är ett globalt problem och behöver bekämpas på alla nivåer - FN, EU och rikspolitiken i Sverige. De extremt rika i toppen av rofferistrukturerna blir allt rikare och utnyttjar sin makt för sina intressen.

Men vi ser att rofferiet nu också finns här i Upplands Väsby. Varje signal mot rofferiet är viktigt. Vi kan göra vår lilla del lokalt. Att acceptera rofferi innebär att vi skickar fel signaler till våra barn, ungdomar och andra. Signaler om att hårt hederligt arbete inte lönar sig och att solidaritet och att dela med sig inte är den grund som samhället vilar på.

Vi återfinner personer med rofferibeteende i samlade bosättningar som tar stora markområden i anspråk. Ofta i de finaste lägena nära sjöar och natur. Områden som annars skulle kunna användas för idrott, lek och friluftsliv för våra barn och ungdomar. I dessa bosättningar återfinner vi en ökad frekvens av osolidarisk ekonomisk verksamhet – skatteplanering, ekonomisk brottslighet och anlitande av svart arbetskraft.

Rofferiet är organiserat. Personer i toppen av strukturerna blir extremt rika. Aktiehandel och finansiell makt utnyttjar de lägre delarna i strukturerna. Hårt arbetande företagare och lönearbetare görs beroende och står i skuld till de som organiserar rofferiet.

Rofferiet kommer också till uttryck i överdriven materiell konsumtion. Med flera bensindrivna bilar per hushåll, stora bosättningsytor, osund lyxkonsumtion och utsvävande fritidsvanor med frekventa flygresor runt hela världen tar de i anspråk mycket mer klimatutrymme än vad moder jord tål.

Många medborgare upplever rofferiet som integritetskränkande och hotfullt. Vi måste börja tala om ”elefanten i rummet”. Vi måste ta människors oro på allvar och visa konkreta åtgärder för att bekämpa detta skadliga samhällsfenomen.

Det finns också en djupt humanistisk aspekt. Personer som drivs av girighet och ensidig materiella värderingar behöver hjälp för att finna en hållbar livsstil. Lycka ligger, som vi alla vet, att finna i samverkan och samvaro med andra i de nära relationerna och i samhällsgemenskapen. Med rådgivning och sociala insatser vill vi hjälpa dessa personer att bli solidariska och lyckliga samhällsmedborgare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Vårdcentral i Väsby upphör

Nyheter Veritas vårdcentral Väsby upphör efter branden i våras. Landstinget har brutit avtalet med företaget bakom vårdcentralen.lördag 21/7 8:15

15-årige Einar femma på EM

Sport 15-årige Einar Lindberg från Väsby fortsätter att visa framfötterna med sin BMX-cykel. Nu senast grejade han en femteplats på EM i sin åldersklass.torsdag 19/7 17:33