Greta Thunbergs klimatstrejk har fått stor uppmärksamhet världen över. Frågan är vad som skulle hända om hon engagerade sig för naturreservatet vid Råstasjön. Foto: Sacharias Källdén

”Kanske borde Greta komma till Solna?”

  • Publicerad 19:16, 8 jun 2019

Mitt i hjärtat av Råstasjöns känsliga naturområde planeras en så kallad ”omlastningscentral” för lastbilar. Det innebär att när Solnaborna tar sin promenad runt Råstasjön kommer samtidigt närmare 20 000 lastbilar köras in i området varje månad. 

Redan nu är luften i Solna bland de sämre i Stockholm. Trots detta vill kommunen ”sälja ut” det lilla gröna andningshål runt Råstasjön som invånarna har kvar.

Hela Järvastaden med sina hundratals nyproducerade bostadsrätter kommer från sina balkonger se närmare 800 lastbilar per dag köras in i området, med ökade utsläpp, köer och trafikbuller. 

Idag stoltserar Järvastaden med löften som: ”Välkommen till ett drömboende för barnfamiljer och alla andra som vill bo lugnt och tryggt med naturen framför dörren.” 

Nej, det är inte naturen som kommer att ligga framför dörren utan en depå av tung lastbilstrafik.

Har inte miljötänket nått längre i Solna än så här? Kanske är det dags för Greta Thunberg att besöka kommunstyrelsen i Solna.

Ni har chansen och ansvaret att göra gott för framtiden. Se till att göra det! 

Stockholm Direkt