Foto: mostphotos

"Låt oss alla ta vårt ansvar"

  • Publicerad 12:47, 20 sep 2017

"När jag växte upp fanns en stark vilja att samarbeta"

n Det har aldrig hänt att våra lokala artister blir offentligt kränkta av sina egna. Vi i orten brukar tvärtom uppmuntra våra artister och ge dem vårt stöd. Det vi ser i dag har aldrig tillhört förortens värderingar och jag vill inte att det ska vara en del av förorternas framtid.

Det är mycket som behöver göras på flera fronter, inte minst inom politiken och polisen. Men även vi, medborgare i Järva, måste påminna oss om hur det en gång var och hur vi kan åstadkomma en förändring. I dag har jag sett hur barndomsvänner skjuter varandra för småsaker och att våra ungdomar säljer och använder droger öppet. Tidigare skedde uppgörelserna i kriminella kretsar. I dag kan alla vi som rör oss i det offentliga rummet drabbas.

Jag har många gånger hört medborgare säga att de är rädda att befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt, när skjutningar inträffar. Vi som är uppvuxna här ska inte behöva ha en klump i magen varje dag. Men jag vill inte att vi ska vänta på hjälp ut-ifrån, utan att vi tänker på hur vi kan visa för ung-
domar att vi inte tycker att det de gör är okej.

I min ungdom fanns det vuxna som direkt meddelade mina föräldrar om de såg mig smygröka en cigarett. Det sättet att agera, att ta ett gemensamt ansvar, måste komma tillbaka.

För så länge vi tror att förändringen kommer ut-
ifrån står vi handlingsförlamade, och kan inte förändra det vi måste förändra.

När jag växte upp fanns det en stark vilja att samarbeta och den starka viljan finns fortfarande. Men viljan behövs synas och höras mer och jag är beredd att skrika för att vår röst ska bli starkare. Vi har varit med om flera mord och vi har svettats samman och kämpat för att visa den hunger vi har att förändra vårt område. Nu känns det som att förändringen går fort och jag säger klart och tydligt att det är oacceptabelt. Jag må vara politiker, men jag är uppvuxen i förorterna och medveten om hur det varit och hur det har förändrats.

Jag tänker sträva efter att alla ska dra sitt strå till stacken. I stället för att peka finger åt andra om var ansvaret ligger, kommer jag att lägga ansvaret på oss alla. På oss som är politiker, poliser, arbetar i skolan och som är medborgare. Ett gemensamt samarbete är det viktigaste, det visar styrka och ger resultat.

Så till oss alla för vår egen framtids skull, för våra barns framtid, låt oss se helheten och ta vårt ansvar.

Svensk lag gäller och ska inte brytas. Våra egna oskrivna värderingar ska inte rubbas av någon och får aldrig tas ifrån oss..

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.