ÖPPET. Inom två veckor öppnar Ungdomens hus i Rinkeby igen. Foto: Kerstin Gustafsson

Låt oss lära av erfarenheterna

  • Publicerad 13:30, 6 jul 2017

Ungdomens hus stängdes plötsligt. Anledningen sades vara att ungdomar besökt Ungdomens hus drogpåverkade. Det lär ha förekommit drogförsäljning inomhus.

Rinkeby har en ung befolkning. Det är inte acceptabelt att Ungdomens hus stängs utan att ett alternativ kan erbjudas våra ungdomar.

Samtidigt kan socialtjänsten inte stillatigande se utvecklingen gå mot droganvändning i verksamhetens lokaler. Det finns skrämmande exempel på hur socialtjänsten i slutet av 1960-talet drev verksamhet för ungdomar där öppen droganvändning var regel, inte undantag. Bland annat på Gamla brogatan i Stockholm. Den politiken fick ödesdigra konsekvenser, många unga gick från drogfrihet till hasch, från hasch till tyngre droger. Många ungdomar blev kriminella, psykiskt sjuka och i värsta fall dog de av överdoser.

Det har varit känt en längre tid att många ungdomar i Rinkeby, framför allt killar, lämnar skolan med ofullständiga betyg. Många unga killar har hamnat mellan stolarna, utan studier, utan jobb och ofta utan kontakt med socialtjänsten. Vi har länge kunnat ana att utvecklingen skulle kunna gå åt det här hållet. Dessa killar är lätta offer för drog-grossisterna, genom haschrökning och drogförsäljning.

Vi som bor i Rinkeby har ofta fått erfara hur problem i vårt område överdrivits av media och av myndigheter. Katastroflarm och eländesskildringar som man inte kan känna igen sig i. Men problemet med ökat missbruk är dock ett synligt problem. Det är främst haschanvändning och drogförsäljning som syns tydligt. Peppar, peppar, än så länge ser man inte djupt nedgångna ungdomar.

Med anledning av den här situationen vill jag lämna ett förslag. Jag föreslår att det i Folkets Hus anordnas temadagar riktade till ungdomar (både skötsamma och mindre välartade), samt för föräldrar och andra vuxna. Vi kan visa film, till exempel ”Vi som överlevde Rågsved”, hellre dokumentärer än moralpredikningar. Vi behöver diskussioner och föreläsningar om drogproblemen, vi kan bilda arbetsgrupper.

Satsa direkt på ungdomarna och de som bor i Rinkeby. Låt inte pengarna försvinna inom förvaltningen.

Låt föräldrar och vuxna i Rinkeby få ett större inflytande över ungdomsverksamhetens utformning. Många föräldrar känner sig inte delaktiga. Fler vuxna från Rinkeby behövs. Låt ungdomarna ta större ansvar.

Låt oss lära av erfarenheterna. Sätt stopp nu, så att ”hasch-vågen” inte övergår i tyngre droger.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.