RIVSTART. ”Moderaterna har rivstartat arbetet med att skära ned i välfärden”, det menar insändarskribenten Mathias Bohman (S). Foto: Anders Ekström

Moderaterna är den stora vinnaren i minoritetsstyret

  • Publicerad 13:45, 29 nov 2018

Nedskärningar på biblioteket, öppna förskolan, kulturskolan, familje- och skolservice, familjecentralen och minskad städfrekvens i skolor, förskolor och äldreomsorgen. Det är exempel på effekter när Väsbys nya M-ledda minoritetsstyre föreslår nedskärningar med 36,8 miljoner efter nyår och 59,7 miljoner året därpå.

Nästa år väntas ett 30-tal medarbetare som bär fram välfärden i Upplands Väsby kommun sluta att jobba i kommunen. Det är de första effekterna av det Väsbys moderater i valrörelsen kallade: ”Vi ska prioritera det som är viktigt på riktigt”.

En genomgång av budgetförslaget från Väsby M-ledda minoritet ger två tydliga besked:

1) Moderaterna är vinnaren i minoritetsstyret. De övriga partierna i styret, Väsbys Bästa, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, är förlorare. Deras samlade genomslag i budgeten är försvinnande litet.

2) Kultur- och fritidsområdet får ta extra hårda smällar i budgeten. Skateboardparken försvinner. Det gör också den planerade matchhallen i Vilundaparken för Väsbyföreningarnas inomhusidrotter såsom exempelvis innebandy, badminton, basket, handboll, kampsport, dans och gymnastik. Utvecklingen av Kairo, Sättra, Runby, till Väsby friluftsområde stoppas.

Styrets låga ambitionsnivå på kultur- och fritidsområdet förvånar mig, då både Liberalerna och Väsby Bästa profilerat sig hårt på området. Väsbys Bästa gör dessutom anspråk på epitetet, Väsbys enda idrottsparti. Jag säker på att Väsbyborna förväntar sig mer av ett idrottsparti.

Moderaterna har rivstartat arbetet med att skära ned i välfärden. Vissa låter sig imponeras av det höga tempot, andra ruskar på huvudet åt takten och avfärdar förändringarna som orealistiska och orimliga.

Själv konstaterar jag att Väsby haft en otroligt positiv utveckling under de senaste fyra åren av rödgrönt styre. Nu bryts utvecklingen genom forcerade nedskärningar på områden som ligger många Väsbybor varmt om hjärtat.

Det må gå snabbt, men det går inte att kompensera fel riktning med hög hastighet.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Citybanan igång igen efter röklarm

Nyheter SL flaggar för förseningar och trängsel Rökutveckling i Citybanan gjorde att pendeltågstrafiken stoppades under onsdagen.onsdag 3/7 12:23

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Nyheter Så upplever du norra länet med pendeln och tuben Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder...måndag 1/7 16:25

Totalstopp på E4:an efter olycka

Nyheter Lastbil blockerade vägen En olycka med en lastbil inträffade på E4:an vid trafikplats Rosersberg på måndagen.måndag 1/7 14:23
Stockholm Direkt