BUSSAR. För oss som bor i kommundelar utan direktansluten spårburen trafik är busstrafiken extra viktig, skriver Roger Sjöberg (S) och Micael Lénström (S). Foto: Mostphotos

Rädda direktbussarna till och från Edsberg och Viby

  • Publicerad 09:13, 9 aug 2019

Trafikförvaltningen i moderatstyrda Region Stockholm har remitterat ett förslag om förändrade linjesträckningar vilket ger kraftiga försämringar i busstrafiken för många Sollentunabor. I förslaget föreslås bland annat att direktbussarna 516 och 526 tas bort i sin nuvarande form och inte längre gå från Edsberg eller Viby in till Stockholms innerstad.

SL har redan lagt ner flera direktbusslinjer runt om i Stockholms län. SL har en uttalad ambition i sitt trafikförsörjningsprogram att styra över mer av resandet till kombination buss och spårtrafik. En ambition som gör att fler tvingas till fler och tidskrävande byten under t ex sin jobbresa.

Den underliggande förklaringen till förslagen ligger i hur busstrafiken upphandlas av Region Stockholm. Busstrafiken styrs av s k incitamentsavtal där bussbolagens ersättning till betydande del styrs av antalet resenärer som kliver på. Det är alltså inte resornas längd som avgör ersättningen, utan fler byten för resenärerna ger mer ersättning till bussbolagen.  

För oss som bor i kommundelar utan direktansluten spårburen trafik är busstrafiken extra viktig. Vi är beroende att åka buss till och från pendeltåg eller tunnelbana om vi vill åka kollektivt, t ex in till Stockholm. Om direktbussarna försvinner tvingas fler Sollentunabor att trängas på redan överfulla pendeltåg eller välja att ta bilen istället.

Vi Socialdemokrater jobbar för att direktbussarna från Viby och Edsberg till Stockholms innerstad ska bevaras. Det är ofta så fullt på pendeltågen att direktbussarna behövs för att avlasta och erbjuda en alternativ resväg. Istället för att lägga ner direktbussarna borde SL och Region Stockholm arbeta för att marknadsföra dem så att fler ser de linjerna som ett bra resealternativ.

Vi säger nej till trafikförvaltningens förslag som tvingar fler Sollentunabor att byta buss eller byta till pendeltåg, som minskar resealternativen, som ökar trängseln på pendeltågen och som inte minst ger boende i kommundelar utan pendeltåg försämrad busstrafik.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här är tiden är ur led i Sollentuna

Nyheter Flera klagomål till kommunen - som inte är ansvariga för driften. Flera klockor i Sollentuna håller inte rätt tid eller går enligt andra tidszoner. Nu har Sollentunabor klagat till kommunen, men de ansvarar inte för aktuella klockorna.torsdag 27/2 16:30

Klart: 76 ungdomsbostäder byggs i Edsberg

Nyheter Ska vara inflyttningsklara om två månader Det kommunala fastighetsbolaget Sollentunahem får tillfälligt bygglov för att bygga ungdomsbostäder i Edsberg. Bostäderna kan stå inflyttningsklara redan i början på maj.torsdag 27/2 10:55

De vill prisa lokalt hållbart arbete

Nyheter Nytt pris från lokala FN-förbund FN-föreningen i Upplands Väsby och Sollentuna vill hylla lokalt engagemang för en hållbar utveckling med ett nyinstiftat pris – som ska delas ut tio år framöver.onsdag 26/2 12:01
Stockholm Direkt