SKATT. Utrikesflyget är befriat från såväl moms som koldioxid- och energiskatter. Detta är helt fel, enligt insändarskribenten. Foto: mostphotos

Sjukt billiga flygresor - men på fel sätt

Apropå kampanjen ”Sjukt billiga flygresor” som just nu syns på annonstavlor i Stockholm: Jag har sällan sett en så sanningsenlig reklamtext, om än inte som reklambyrån avsåg.

  • Publicerad 08:37, 14 sep 2018

Flygresor är onekligen sjukt billiga, eftersom flyget inte bär sina egna miljökostnader ens om man räknar bort den så kallade höghöjdseffekten som innebär att förbränning på hög höjd är särskilt skadlig för klimatet.

Utrikesflyget är befriat från såväl moms som koldioxid- och energiskatter. Om det inte vore så skulle priset på en typisk Thailandsresa stiga från 10 000 kr till 18 000 kr (enligt Naturskyddsföreningens exempel). Till detta kommer att flygplatser ofta subventioneras genom offentliga medel. 2015 fick de kommunala flygplatserna 388 miljoner kronor i stöd från staten och kommunerna.

Från Västerås flygplats kan man flyga till London och spanska solkusten. Där fick skattebetalarna i kommunen betala 250 kr för varje resa till och från flygplatsen förra året. Själva biljetten kan kosta mindre än 100 kr. Sjukt billigt var det. Varför ska det mest energikrävande sättet att resa subventioneras när vi med alla medel måste sänka koldioxidutsläppen?


 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Bussförarnas stress måste utredas

Nyheter Bussförarnas stress måste riskbedömas. Det slår Arbetsmiljöverket fast och har utfärdat ett föreläggande med vite mot SL:s leverantör.onsdag 19/9 11:04

Fortsatt renoveringsiver i Stockholm

Nyheter Det senaste årets oro på bostadsmarknaden tycks inte ha påverkat renoveringslusten bland Stockholms invånare. Hittills i år har vi köpts rot-tjänster för miljarder, visar siffror från Skatteverket.onsdag 19/9 9:09