ANALYS. ”Det är genom Sollentunahem och vår allmännytta som vi ser till att analysera vart behoven finns”, skriver de tre socialdemokraterna. Foto: Bernt Järnepalm/Mostphotos

Sluta sälj – börja bygg!

Det är fel att sälja ut 2 000 bostäder när 40 000 människor står i bostadskö i Sollentuna, anser tre socialdemokratiska oppositionspolitiker som i stället förordrar ett ökat byggande.

  • Publicerad 09:55, 13 jul 2017

Den moderatledda majoriteten i Sollentuna kommun har nu fattat ett beslut om att sälja 2 000 lägenheter till andra aktörer. Det motsvarar en tredjedel av allmännyttan, vilket innebär att Sollentunaborna får stå längre i bostadskön, att kommunen tappar intäkter då vi förlorar en stor del av bostadstillgången och kommunen förlorar ett viktigt verktyg i strävandet att bygga fler bostäder.

Vi Socialdemokrater vill istället göra en större satsning på bostadspolitiken och bygga fler bostäder människor har råd att bo i.

För tio år sedan hade Sollentunahem cirka 7 900 lägenheter, i dagsläget äger Sollentunahem cirka 5 700 lägenheter och nu vill majoriteten sälja bort 2 000 lägenheter till. Den nuvarande bostadspolitiska situationen kräver ett stort bolag med många bostäder och detta gäller inte minst i Sollentuna där över 40 000 personer redan står i vår bostadskö. Att i detta läge sälja ut en tredjedel av våra bostäder är helt fel prioritering.

Vi vill i stället bygga fler bostäder människor har råd att bo i så att Sollentunas unga kan flytta ut men inte bort, se till att nya gröna kvarter byggs så att fler småbarnsfamiljer kan hitta det hem de drömmer om och så att företagen i kommunen ska kunna rekrytera fler genom att det finns bostäder deras anställda kan bo i.

Denna försäljning visar endast på vilken världsbild den moderatledda majoriteten har. De har en allmän misstro till politikens kraft och vill gärna sälja kommunala intressen till privata aktörer där de stora vinnarna blir fastighetsbolagen på bekostnad av hyresgästerna i Sollentuna.

Vi ser hur dessa hyresgäster är oroade inför denna förändring där de bytt hyresvärd utan att ha bett om det. Vi ser också hur hyresgästerna är oroliga inför eventuella hyreshöjningar då nya fastighetsägaren kommer att behöva se en avkastning på sitt avsatta kapital. Sollentuna kan och bör behandla sina hyresgäster bättre än såhär.

Det är kommunens ansvar att se till att bostadsförsörjningen fungerar och det är genom Sollentunahem och vår allmännytta som vi ser till att analysera vart behoven finns och fatta de nödvändiga besluten för att se till att alla, oavsett sits, har rätt till en egen bostad.

Vi Socialdemokrater är fast övertygade om att Sollentunas problem löses av samhällsbyggande, och inte samhällsförsäljande, insatser. Majoriteten vill sälja och snåla, medan vi Socialdemokrater vill satsa och låna, och detta tänker vi kämpa för.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Handgranater orsaken till evakuering av polishuset

Nyheter De tidigare avspärrningarna av polishuset i Sollentuna efter att ett misstänkt farligt föremål lämnats in är nu hävda.måndag 25/6 13:35

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40