ÅTGÄRDER. Stomljud är en bieffekt som kan uppstå i samband med byggandet av Gula linjen. Enligt projektledare Malin Harders vidtar man olika åtgärder för att minska störning för omgivningen. Foto: Mostphotos

T-banan ska byggas med hänsyn till omgivningen

Att tunnelbanan ska byggas ut från Odenplan till Arenastaden är beslutat sedan flera år tillbaka. Just nu pågår den sista planeringsfasen innan det är dags att börja bygga och en viktig del i planeringen är hur vi ska hantera vår påverkan på omgivningen.

  • Publicerad 13:34, 6 nov 2017

Det kommer att märkas när vi bygger. En av de störningar som uppstår är ljud som sprider sig genom berget när vi borrar och som hörs i fastigheterna ovanpå – stomljud.

I en insändare i förra veckan står att vi kommer att orsaka mycket höga stomljud under många år. För oss är det viktigt att den information som Solnabor och andra får stämmer och inte bidrar till att skrämma upp människor i onödan och den beskrivningen är inte korrekt. De bergarbeten vi behöver göra tar cirka hälften av byggtiden och ljudet flyttar sig när tunneln växer fram i berget, så på varje plats pågår störningen en kortare tid.

Men för att det ska vara möjligt att bygga tunnelbanan behöver vi på en del ställen och vid en del tidpunkter överskrida de riktvärden som Naturvårdsverket har tagit fram för ljudnivåer inomhus. När vi gör det har vi ett ansvar att se till att påverkan ändå blir så liten som möjligt. Det gör vi till exempel genom att koncentrera de bullrande arbetena till dagtid på vardagar. Vi kommer dessutom att kunna erbjuda tillfällig vistelse dagtid på ett ostört ställe eller möjligheten att få ett annat boende en tid.

Hur detta ska göras och vid vilka ljudnivåer kommer att regleras i den dom vi får av mark- och miljödomstolen under nästa år. Men vårt mål är att bygga tunnelbanan mellan Odenplan och Arenastaden på ett sätt som är anpassat till omgivningen med hänsyn till vår tidplan och budget och på ett hållbart sätt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

De ska prata mobbning – i Grekland

Nyheter Fyra ungdomar från fritidsgården Q-lan i Bergshamra deltar i ett EU-finansierat utbytesprojekt i Grekland i sommar. Temat är mobbning. – Jag hoppas få tips på saker man skulle kunna göra för att...tisdag 19/6 10:39

Mördare vill ha tidsbestämt straff

Nyheter En man som 2004 dömdes till livstids fängelse för att ha knivhuggit sin fru till döds inför sina barn har begärt att få sitt straff tidsbestämt. Som grund för begäran anförs att mannen nu suttit...måndag 18/6 11:58