Välj inte yrke efter kön

Upplands Väsby hör till en av kommunerna i landet där ungdomarna gör mest könstraditionella yrkesval. Låter vi gamla normer och traditioner styra framför personliga val, undrar Anders Rosén (V).

  • Publicerad 08:48, 15 jun 2018

Skolavslutning, grattis alla elever! Ett välförtjänt lov ligger framför. En del av er tar ny riktning med val till gymnasiet, yrkesutbildning eller högskola. Jag önskar att var och en kan staka ut den framtid som passar läggning och intresse. Men hur ser verkligheten ut? Upplands Väsby hör till en av kommunerna i landet där ungdomarna gör mest könstraditionella yrkesval. Låter vi gamla normer och traditioner styra framför personliga val?

I Väsby är andelen pojkar som söker sig till kvinnodominerade yrkesprogram 9,3 procent. Det gör att vi ligger på 264 plats av landets 290 kommuner i traditionella yrkesval. År efter år återupprepas samma mönster, flickor dominerar starkt till vård, omvårdnad och pedagogiska yrken. Pojkar dominerar starkt till bygg, fordon och hantverksyrken. Det vill Vänsterpartiet ändra på. Yrkesval ska inte bestämmas av ditt biologiska kön utan ditt intresse och begåvning.
    Konsekvensen av traditionella könsuppdelade val är allvarliga. Individen får minskad frihet att välja. Arbetslivet går miste om en massa talanger, kvinnor som är händiga hantverkare och mekaniker, män som äger omsorgskompetens. Arbetlivet blir mindre effektivt. Forskning visar att arbetsplatser med jämn könsfördelning fungerar bäst och är mest kreativa. Lönebildningen tenderar att bli skev eftersom yrken där kvinnor dominerar konsekvent värderas lägre.

Vi föreslår och arbetar för en förändring på flera plan. I förskola och skola behövs en genusmedveten pedagogik. Vi ska inte överföra dolda genusnormer till barnen. Vi ska visa på bredare möjligheter och förebilder. Vi ska likabehandla flickor och pojkar. Yrkesvägledningen och praktiken behöver bli aktivare för att uppmuntra till könsbrytande val. Vi behöver alla arbeta med normbildning och lyfta fram förebilder som bryter föreställningen om könsmärkta yrken.

Med vidare normer och mindre traditionella yrkesval ökar vår individuella frihet. Så bygger vi jämställdhet i praktiken. Vad gör du för att ändra normerna?

 
   

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Vårdcentral i Väsby upphör

Nyheter Veritas vårdcentral Väsby upphör efter branden i våras. Landstinget har brutit avtalet med företaget bakom vårdcentralen.lördag 21/7 8:15

15-årige Einar femma på EM

Sport 15-årige Einar Lindberg från Väsby fortsätter att visa framfötterna med sin BMX-cykel. Nu senast grejade han en femteplats på EM i sin åldersklass.torsdag 19/7 17:33