Replik Norrtulls SK: Vi stöttar kampen för ett rättvist samhälle

  • Publicerad 14:20, 12 sep 2017

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Hagen

Karlbergs BK och  Norrtulls SK har gemensamt tittat på siffror som Stockholms Fotbollsförbund har som underlag för anläggningsbristen i staden. Ni kan läsa dessa siffror här. Här har något gått vansinnigt fel.

Uträkningarna har naturligtvis en god andemening och att siffrorna tagits fram talar för att Stockholms Fotbollsförbund trots allt är medvetna om vilka utmaningar vi har i staden kring anläggningar. Men det blir inte mer än besk eftersmak när vi nu kan konstatera att uträkningarna tagits fram på ett i våra ögon felaktigt underlag.

Variablar som detta beräknats på är fyra:

  1. Hur många lag i seriespel som spelar på en viss yta och stadsdel
  2. Vilken ålder
  3. Fastställda tariffer för vad ett lag i given ålder är berättigad i tid
  4. Sammanlagda ytor i aktuellt området

Det vi invänder emot är alltså vilken stadsdel de blivit placerade att träna och spela samt att det ligger till grund för ett behov i den stadsdelen. Ett ex är att ett seniorlag, som spelar i div 7, tränar och spelar matcher på Stadshagens IP och endast har ett lag i seriespel får en pott träningstid. De är bara berättigade att träna halvplan. 1 lag x 1,5 h /2= 0,75 helplanstimmar. Ett lag i högre div får mer tid baserat på en fastställd tariff. T ex får KB:s herrlag i div 2: 1 lag x 3 x 1,5h = 4,5 h på helplan. Sen tar vi samtliga lag som tränar och spelar på Kungshomen och räknar ihop det. Det ger oss en siffra på ett befintligt behov. Det jämförs med den aktuella yta som finns i området. Summan av alla uträkningar ger oss en bild av vilket behov som finns på samtliga planer och stadsdelar i staden. Det är sofistikerade uträkningar och det visar på ett totalt behov inom staden som pekar på upp till 30 st 11-spelsplaner som vi har i underskott. Om det inte vore för den lilla detaljen att det visar på direkta felaktigheter i samtliga stadsdelar.

Om förbundet och politiker ska kunna få en aktuell behovsbild kring anläggningar i Stockholm så måste man slopa sina uträkningar baserat på vilka lag som har hemmaplan på olika platser idag. Det ger en skev bild samtidigt som det ökar behovet i några stadsdelar och ett behov som inte finns i andra. Låt mig ge ett exempel.

På Kungsholmen så spelar flera senior- och ungdomslag som vi vet egentligen har hemmavist i andra stadsdelar. T ex så spelar Norrtulls SK på Stadshagens IP. Vi har Vasastans BK och FC Stockholm på Kristinebergs IP och vi har Långholmens FC på Essinge IP. Detta är bara några av många föreningar som tvingas spela där det finns plats helt enkelt eller andra anledningar. De placeras alltså där p g a att det inte finns plats för dem någon annanstans. Norrtulls SK och Vasastans BK kan inte spela på norrmalm. Finns ingen 11-spelsplan där. FC Stockhom, ett seniorlag i div 3 som vi inte fått en vettig förklaring till varför de spelar på Kristineberg, men de står skrivna i Årsta!? Långholmen är från Södermalm. Så när vi nu summerar behovet utifrån vart lagen tvingas spela IDAG  ger det en helt felaktig bild av det faktiska behovet i respektive område.

Det vi istället bör göra är att titta på den befolkning som bor i respektive område. Det är ingen skillnad i behov för en 12-åring som bor i Älvsjö eller en som bor på Norrmalm. Lagen tilldelas tider på likadant sätt och har ett behov av samma yta. Men eftersom det nu inte finns planer på Norrmalm tvingas istället denna 12-åring åka till andra stadsdelar och spela. Då är det rimmligt att vi kan kräva att Stockholms fotbollsförbund ger en korrekt bild av det behov vi har i stadens olika stadsdelar baserat på den aktuella befolkning som bor i stadsdelarna. Som Norrtulls SK beskriver här.

Stockholms fotbollsförbund, Karlbergs BK och Norrtulls SK sammanträder fredag 15 september för att se vad vi kan göra för att korrigera denna felaktiga bild av behoven av planer.

Pelle Brädefors, Klubbchef Karlbergs BK

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.