Kerold Klang

Stockholmare, författare, konstnär och storyteller. På spaning i tid och rum efter stadens själ och stadens dolda årsringar.

Andra världskriget på Kocksgatan

  • Publicerad 22:34, 31 maj 2015

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Kocksgatan_fotoKeroldKlang,jpg

De små plåtskyltarna med text som ofta sitter på husens källarluckor kan vittna om allt möjligt om man stannar upp, böjer sig ned och tar sig tid att läsa. Den här lilla brickan på en Södermalmslucka berättar om andra världskriget.

Det är sannolikt ett före detta skyddsrum som döljer sig bakom järnluckan under butikslokalsfönstret på Kocksgatan.

Krigsmaterielinspektionen, numera Inspektionen för Stategiska Produkter, sysslade inte med kontroll av vapenexport åren 1939-1945. Det var ju krig och blockad.

Däremot inspekterade man att städernas fastighetsägare byggt om bostadshusens källare till godkända skyddsrum med typutprovade järndörrar, ventilationsrör och luftslussar. För sådant räknades tydligen också som krigsmateriel.

Så tolkar i alla fall jag texten på järnluckans lilla plåtskylt som föll i ögonen av en slump när jag flanerade tvärs över Söder.

Luckans andra skylt, bär texten Ragnar Frunck, Järnaffär A.B. Stockholm. Därmed vet vi efterkommande Stockholmare vem som levererade luckan någon gång på fyrtiotalet.

Det var dåtidens stora järnaffär i hörnet av S:t Eriksgatan och Torsgatan. Idag äts och skålas på krogen Grappa i Fruncks gamla lokaler där man köpte personligt över disk men betalade till en kassör i en liten inomhuskiosk vid utgången. Ett slags  föregångare till snabbköpen. med andra ord.

Ragnar Fruck inledde sjuttiotalet med att sadla om till Bastuspecialisten. Kopplingen mellan krigsmaterielklassade järnluckor och sauna är nog inte så långsökt som man kan tro. I bägge fallen handlar det ju om att stänga in sig någonstans. Där det är varmt, dessutom. Om man säger så.

Allt det här berättade ett par sjuttioplusplåtbrickor för undertecknad förbipasserande gångtrafikant på Kocksgatan i dag.

Kerold Klang

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.