Kerold Klang

Stockholmare, författare, konstnär och storyteller. På spaning i tid och rum efter stadens själ och stadens dolda årsringar.

En försvunnen ö har gjort comeback

  • Publicerad 21:57, 22 maj 2015

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

kyrkholmen_foto_KeroldKlang

En av Stockholms försvunna öar har dykt upp igen. De gulvästade byggjobbare som nu vimlar på den nyupptäckta skärgårdklippan är de första människor som trampat på Kyrkholmen sedan 1850-talet. Den glömda ön låg gömd under Nationalmuseums gård som nu grävs upp i samband med totalrenoveringen av huset.

På Blasieholmens lilla grannö Kyrkholmen låg Holmkyrkan eller Skeppsholmskyrkan, ett tvåvånings timmerkapell, byggt runt 1630 som församlingskyrka för Holmförsamlingen alias Skeppsholmens församling som omfattade alla flottans sjömän, sjöbefäl, timmermän, skeppsbyggare och övriga stamanställda med familjer oavsett var de bodde.

Jobbade gjorde de på moderön Blasieholmen, som då hette Skeppsholmen och behärskades av just flottans hamnar och varv. Det var tydligen viktigt för flottan att hålla koll på medarbetarna även i andligt avseende. Det gjordes från Kyrkholmen,

När flottan efter bara några år flyttade över till nuvarande Skeppsholmen tog de med sig den geografiska adressen. Lustholmen blev Nya Skeppsholmen, dagens Skeppsholmen, och Skeppsholmen de lämnade blev Gambla Skieppsholmen alias Blasieholmen.  Men kyrkan blev kvar.

Eftersom den lilla timrade Skeppsholmskyrkan låg på en egen holme, och inte på någon av de båda Skeppsholmarna, borde den kanske istället hetat Kyrkholmskyrkan, tycker man. Men det skulle blivit en så kallad tautologi, ”kaka på kaka”, som man säger.

Blasieholmsbranden 1822 tog inte bara kyrkan, utan även träbron till dagens Skeppsholmen och givetvis också träbron till Kyrkholmen. År 1846 anvisades den då obebyggda Kyrkholmen som plats för Nationalmuseum och något av åren runt 1850 bör sundet ha fyllts igen. Holmen blev en integrerad del av Blasieholmen, från 1866 dold under det nya museet.

Det blir ett kort gästspel för Kyrkholmen i det fria. När Nationalmuseum nyinvigs 2017 kommer delar av den lilla ön vara bortsprängda för ett underjordiskt teknikrum, och resten sova dold under museets nya gårdsrestaurang och skulpturpark. Kul, Kyrkholmen att vi får uppleva din korta comeback.

Kerold Klang

Bild:  Kyrkholmen under Nationalmuseums innergård under nedsprängning. april 2015. Foto © Kerold Klang.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.