Kerold Klang

Stockholmare, författare, konstnär och storyteller. På spaning i tid och rum efter stadens själ och stadens dolda årsringar.

Farväl till basaren på Kungsholmen

  • Publicerad 11:45, 3 aug 2015

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

 

basaren1_fotoKeroldKlang

Det råder uppbrott på Hantverkargatsbackens högsta punkt . ICA har lagt ned och butikerna som säljer mattor och utemöbler rear ut. Kvarteret Basaren står inför omedelbar rivning.

Envånings butikslängor kallas för basarbyggnader. I städer uppfördes de oftast som provisorier, men kom lika ofta att bli kvar i decennier mellan högre husgrannar. Den nu försvunna jättebasaren med fotobutik och fiskaffär i hörnet av Hornsgatan och Timmermansgatan var en sådan.

Ibland valde fastighetsägaren att sopa bort bostadshusets grönskande förgård mot gatan till förmån för en basar att hyra ut. Träd och gräsmattor är som bekant dåliga på att betala hyra. En sådan basar – med zooaffär– fanns på Norrtullsgatan nära Odenplan.

Basaren från 1934 Hantverkargatan 71 är varken det ena eller det andra. Den byggdes som eget kvarter, i tre våningar i sten, med kontorsvåning och dessutom som souterränghus. Kändisarkitekten Björn Hedvall som designade lyxbiografer, ritade. Ett basarernas basar, med andra ord.

basaren3_fotoKeroldKlangbasaren2_fotoKeroldKlang

Men efter nära åttio år hjälper inga hederstitlar. Ett niovåningars bostadshus ger mer intäkter än en butikslänga på tre våningar och är orsaken till att ägaren SKB ska riva och bygga högre.

I tidens anda får den nya byggnaden ett eget arkitekturuttryck som inte vill samspela med platsens själ.

Om vi ska använda förra Stadshusalliansen språkbruk, så vänder vi på steken och menar att huset kommer att sticka ut, bli ett landmärke och troligen även sätta The Capital of Scandinavia  på kartan. Men den Stockholmshybrisen slutade vi med redan i september förra året..

Om det nya blir bra eller dåligt beror som vanligt på från vilket håll vi ser på saken. Fridhemsplans baksida och långa Hantverkargatans entré mot väster får en förtätad gatubild, blir mer stadsmässig. I gengäld försvinner ljuset, rymden och måsarna i skyn som förnimmer Riddarfjärden.

Hur som helst, passa på att kolla in de svängda entréskyltfönstren på husets baksida. Sådana görs inte längre.

Kerold Klang

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.