Vart tog Holmiaparken vägen?

  • Publicerad 18:04, 19 jun 2012

Blå kryddig isop och gulgrön jättedaggkåpa sprider färg i de nyfräscha rabatterna och dammen har återfått sin plaskande fontän till Thorildsplansbornas glädje.
För två år sedan döptes den gröna plätten vid Lindhagensplan till Holmiaparken.
Eller gjorde den verkligen det? Jag börjar tvivla.


Det var den 1 juni 2010 som jag och nuvarande borgarrådet Regina Kevius, invigde den återuppståndna parken med ett nytt namn. Vi höll var sitt litet tal och höll tillsammans upp en provisorisk skylt.

Namnceremonin var resultatet av tidningen Vårt Kungsholmens drive för namngivning av odöpta platser och jag var en av dem som föreslagit namnet Holmiaparken för grönytan i hörnet av Gyllenborgsgatan och Drottningholmsvägen.

Förslaget gick hem och därmed återuppväcktes det klassiska namnet för den del av Kristineberg som ligger mellan Lindhagensgatan och Essingeleden.
Traktnamnet hade varit bortglömt i över fyrtio år sedan ”ur-Holmia” i norra delen av området rivits och de sista gamla urinnevånarna försvunnit.

För exakt ett år sedan ringde Vårt Kungsholmen upp Stockholms park och miljögrupp och frågade varför skylten fortfarande lyste med sin frånvaro. Ärendet har fallit mellan stolarna, blev svaret.
I dag har två år gått och parken är fortfarande fysiskt odöpt.

Det måste vara mycket djupt mellan de omtalade stolarna, kanske ligger det till och med en hund begraven där under ekparketten. Eller så handlar det om en rekordartad ineffektivitet.
När det gäller att bygga i parkerna hastas besluten fram. När ett gammalt kulturnamn ska återuppväckas genom mailbeställning av en enkel plåtskylt somnar man vid skrivbordet.
Hallå, någon som hör mig? Dags att vakna nu! Klockan är fem, dags att gå hem!

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.