Konsthallens kolonilott: ett integrationsprojekt

På Tensta konsthall pågår ett antal olika projekt, och ett av de lite mer otippade är en kolonilott i Tensta. Dit flyttar konsthallens språkcafé om vädret tillåter, för en mer avslappnad sorts språkundervisning.

  • Publicerad 09:11, 9 aug 2019

Jag har upptäckt att man kan lösa problem och konflikter på kolonilotten.

Tensta konsthall har många strängar på sin lyra. En del, som är ett konstnärsinitierat projekt, kallas "The Silent University". Här kan människor som av olika anledningar tvingats avbryta sin utbildning träffas och utbyta kunskap.

En av lärarna på The Silent University är Fahyma Alnablsi. Som en del av undervisningen driver hon ett språkcafé – och en kolonilott. Hit kan språkcaféet flytta ut, när vädret tillåter.

Vi träffas här en solig sommardag. På lotten, som egentligen är två lotter som har slagits ihop till en, finns allt från blommor till lök, pumpa och bladväxter.

– Jag har hållit på med kolonilotten i fyra år, och det går bättre och bättre, berättar hon.

Hon pekar på en vit slöja, som skyddar några av växterna mot insekter.

– Den där hade jag på mitt bröllop. Det är ju bra att den kommer till användning igen, fortsätter hon med ett skratt.

Vardagsrummet flyttar ut

I lottens ena ände finns en liten byggnad, inredd med kuddar och vackra tyger. Utanför står en grupp med stolar och bord på en liten veranda. Här finns alla möjligheter att sitta och fika och prata, både inomhus och utomhus.

– Det här blir som vårt vardagsrum, vår "madafa" som vi säger på arabiska.

Paulina Sokolow, kommunikationsansvarig på konsthallen, fyller i:

– Många i Tensta är trångbodda. Då kan kolonilotten fungera som ett utökat livsrum.

Hon tycker att det fungerar väldigt bra att använda kolonilotten för språkundervisningen.

– Att ha språkcaféet här blir annorlunda. Det blir inte en lärare-elevsituation. Istället blir det som ett flöde, där eleverna kan dela med sig av det de kan om odling. Kunskaperna går fram och tillbaka, när man pratar om det man gör.

– Precis. Man har roligt och arbetar tillsammans, säger Fahyma Alnablsi. Hon fortsätter:

– Vi har annat projekt också, som heter medborgare till medborgare. Och vi märker att det finns mycket psykisk ohälsa. Men jag har upptäckt att man kan lösa problem och konflikter på kolonilotten. Man sitter ute i naturen och blir lugnare. Här kan man tömma ryggsäcken, om den är full med bekymmer och svårigheter.

Och det märks att nyfikenheten kring konsthallens kolonilott är stor. Nawroz Zakholy, kommunikatör på konsthallen, berättar:

– Vi hade ett tält på Järvaveckan och det var superpopulärt. Det var jättemånga unga kom förbi – och de ville prata om odling. Vi blev nästan chockade, avslutar hon.

SKÖRDAR. Paulina Sokolow, Fahyma Alnablsi och Nawroz Zakholy passar på att skörda lök när vi besöker lotten. Foto: Anna Wettergård

Stockholm Direkt