8 mars och jag är inlagd på psykmottagningen

8 mars är här! Själv ligger jag inlagd på psykiatriska mottagningen på Karolinska i Huddinge. Enligt Wikipedia lider jag av ”Long-term lowering of enjoyment of life or inability to visualize a happy future”. I folkmun kallas det depression. Och vet ni? Det här pratar vi om, vi kvinnor som ligger på samma avdelning.

  • Publicerad 11:52, 8 mar 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Och visst, jag hajar, Flashback tycker det är naivt att jag skyller på samhället.

8:e mars! ”Internationella kvinnodagen är här!”, ropar myndigheter, organisationer, feminister och antirasister i den stora megafonen. Frukost-, lunch- och middagsevent skapas i det oändliga landet runt och både journalister och Facebooks egna algoritmer springer kapplöpning för att få den bästa storyn om den mest heroiska kvinnan som finns att skåda just nu.

Själv ligger jag inlagd på psykiatriska mottagningen på Karolinska i Huddinge och har fått förklarat av Wikipedia att jag är ”Long-term lowering of enjoyment of life or inability to visualize a happy future”. Enligt klinisk psykologi och folkmun kallas det för depression. Och vet ni? Det här pratar vi om, vi kvinnor som ligger på samma avdelning. Våra psykologiska tillstånd är ett symptom på vad samhället gör med kvinnor som lever i en så stressfylld tid som den digitala världen.

Och visst, jag hajar, Flashback tycker det är naivt att jag skyller på samhället. MEN. För tio år sedan kom boken ”Familjens projektledare säger upp sig”, av Gunilla Bergensten som behandlar ämnet hur kvinnor inte bara curlar sina barn men även män i deras närhet. Bergensten utgår från sin kaotiska tillvaro där hon kämpar för att hålla allt i huvudet, ständigt sliten mellan jobb och familj, och hur hon, trots att hon har en ”jämställd” man, är ansvarig för familjelogistiken: studiedagar, inköp av mat, kalasinbjudningar, presentinköp, biljettbokningar, anmälningstider, semesterplanering, tandläkartider, picknickdagar, och så vidare i all oändlighet. Hon ställer också massor av relevanta frågor.

Varför blir kvinnan familjens projektledare? Och ja, jag vet att debatten om duktig flicka-syndromet tråkar ut det blåa skiktet av politiken fullständigt. Men det här handlar om så mycket mer än politik. Är det inte en allmänmänsklig sak när allt fler kvinnor idag från olika politiska block och samhällsarenor skriver i både sociala medier, bloggar och böcker om deras faktiska tillstånd, om hur dom har det?

Studier visar på att kvinnor osynliggörs i fråga om neuropsykiatriska diagnoser och att kvinnor är den grupp som har flest kombinationsanställningar, dvs deltidsanställningar för att få ihop ekonomin. Är det inte då anmärknings- och beundransvärt hur mycket kvinnor faktiskt gör utöver deras tillstånd?

Är det inte med all rätt faktiskt som familjens projektledare säger upp sig en dag som denna?

Plus och minus

Plus: Filmen Black panther

Minus: Att många sjukhus är överbelastade

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.