Hampus Jarnlo, redaktionschef. Foto: Sacharias Källdén

ANALYS: S i Stockholm förlorade makten redan före valet

"Hur man än vrider och vänder på det är Karin Wanngård den stora förloraren i eftervalsspelet. Frågan är om hon nu får fortsätta leda S i Stockholms stad", skriver redaktionschef Hampus Jarnlo.

  • Publicerad 13:46, 12 okt 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Redan före valet pekade allt mot att inget av de traditionella blocken skulle få egen majoritet i Stockholms stad efter valet. Ändå verkar Karin Wanngård (S), snart före detta finansborgarråd, inte haft en tydlig idé för hur hon skulle handskas med den uppkomna situationen när hon vaknade den 10 september.

I det här läget kan alla konstatera att hon trumfats ut totalt av Anna König Jerlmyr (M), tillträdande finansborgarråd, och resten av Alliansen som uppenbarligen planerat för det här scenariot länge. Med facit i hand går det också att konstatera att M:s flört med – och bearbetning av – Miljöpartiet faktiskt började långt före den 9 september.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När vi veckan före valet skickade ut en stor trafikenkät till alla partier med flera konkreta frågor där framförallt Moderaterna och Miljöpartiet stått långtifrån varandra de senaste fyra åren svarade M ljummet. Plötsligt var inte p-avgifterna – med små justeringar – så tokiga och fortsatta satsningar på cyklister och sommargågator var absolut välkomna. För att inte tala om trängselskatten som M kan tänka sig att justera i samband med att t-banan byggs ut. Miljözoner då? Varför inte dynamiska, svarade M. Det var väl egentligen bara frågan om Östlig förbindelse som på ett väldigt tydligt sätt fortfarande splittrade M och MP i vår enkät.

KLART: Alliansen och MP har tagit makten i Stockholms stad

Jag tror att Anna König Jerlmyr (M) redan där och då insåg att Daniel Helldén (MP) inte skulle sälja sig billigare än med att fortsatt krav på att vara trafikborgarråd i Stockholm för att ingå i ett blågrönt styre. Och genom att M tonade ner sin retorik i flera av MP:s profilfrågor bäddade König Jerlmyr för en konstruktiv dialog med Helldén efter valet.

Karin Wanngård (S) försökte sig på en annan, mer offensiv, taktik när hon redan dagen efter valet målade ut Helldén som "svikare" som inte ens ville samtala med sina forna rödrosa vänner utan istället kastade sig rakt i famnen på Alliansen. På det sättet ville hon såklart försvaga Helldén inför hans egna MP-väljare inför en eventuell förhandling. Men S-hoppet om att bilda ett stabilt mittenstyre med MP, L och C hade då redan stupat på att de med väldigt liten marginal inte lyckats skrapa ihop tillräckligt många röster för att få egen majoritet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Helldén satt lugnt i båten och snodde åt sig vågmästarrollen som egentligen var vigd åt SD. Nu har han, trots ett riktigt dåligt val, sålt sig dyrt till Alliansen och kan alltid ducka "svekdebatten" genom att hävda att Miljöpartiet på det här sättet garanterat att SD kommer få noll inflytande i Stockholms stad de närmaste fyra åren. Dessutom får MP själva fortsätta basa över sina profilfrågor: Miljö, klimat och trafik.

Heltidsreformen i förskolan skrotas i Stockholms stad

Hur man än vrider och vänder på det är Karin Wanngård den stora förloraren i eftervalsspelet. Frågan är om hon nu får fortsätta leda S i Stockholms stad.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.