Även hundar ska kunna simma

  • Publicerad 07:15, 12 feb 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Staten delar ut 300 miljoner kronor i år för att kommunerna ska kunna erbjuda gratis simundervisning åt sexåringar. Varför? Jo, för att det i Sverige anses viktigt att kunna simma och livrädda.

Väsby får 1,4 miljoner kronor och Sollentuna 2,6 miljoner. Det är schyst, tycker jag. Alla föräldrar kommer väl inte på tanken att sätta sina barn i simskola. Men de flesta människor befinner sig vid något tillfälle i sitt liv vid en strand, och då är det kul att kunna göra mer än bara doppa tån i vattnet och låtsas vara en landkrabba.

Jag är tacksam för att jag sattes i simskola som liten, även om jag till en början gjorde som Sune. Ni vet, gick med fötterna på botten samtidigt som jag gjorde korrekta bröstsimsarmtag och låtsades som att jag flöt. Som tur var gick ingen på det, så till skillnad från Sune tvingades jag inte ut i den djupa delen av bassängen.

Men det hör inte hit. Det jag egentligen ville resonera om är begreppet "simskola". Det är väl ändå mest kopplat till människor. Ändå är det mest bilder på simmande djur jag stöter på när jag använder detta sökord i vår bildbank. Vuxna svanar med sina svanungar, stora fiskstim – och hundar iförda flytvästar, glatt hundsimmandes i en sjö.

Eftersom dessa grupper tycks vara starkt representerade i simskolevärlden, kan kanske en del av statsbidraget gå även till dem?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vecka för krisberedskap

Nyheter Är du förberedd inför en krissituation? Om elen slutar fungera och du inte kan laga mat, använda mobiltelefonen eller betala med kort? Den kommande veckan är det den nationella Krisberedskapsveckan,...fredag 25/5 11:15