Petter Beckman, projektledare för #EttStockholm Foto: Claudio Britos

Beckman: Dags att kliva ut ur filterbubblan

Stockholm bryts isär medan vi bråkar om vems fel det är. Sociala medier gör saken värre. Det är dags att hitta på något nytt, skriver Petter Beckman, ledare för initiativet #EttStockholm.

  • Publicerad 09:00, 13 okt 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Hör av er. Kom med era idéer. Det är hög tid att vi börja samarbeta.

Vi befinner oss mitt i en stor dragkamp. Islamisering, gängvåld, hederskultur och parallellsamhällen i förorterna håller på att bryta sönder vår stad. Enligt det ena sättet att se det.

Den andra sidan menar att just den problembeskrivningen är själva problemet: att vi istället borde prata om den strukturella rasismen, islamofobin, de stängda dörrarna, det vita majoritetssamhällets vägran att dela med sig av makten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett ideologisk ställningskrig, allt mer polariserat. Vän eller fiende? Sociala medier har inte direkt gjort det lättare att prata.

Det är som att de frågor där vi verkligen skulle behöva möta varandra, där vi behöver hitta breda lösningar och bygga broar, det är där som polariseringen är som störst.

Det låsta läget bidrar i sig självt till en slags hopplöshet. Allt sitter fast. Engagemang byts till vanmakt. Samtidigt som segregationen fortsätter att växa.

Det finns många stockholmare som skulle vilja ha en helt annan, mindre uppdelad stad. Men som absolut inte har lust att ge sig in i det svartvita ställningskrigandet.

Det är dags att vi kommer vidare. Att vi hittar på något nytt. Nu i veckan har jag fått i uppdrag att leda en satsning inom vår tidningskedja DirektPress.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Satsningen heter #EttStockholm och handlar just om det här: hur ska vi kunna hitta nya sätt att prata om segregationen, klyftorna, maktskillnaderna, om allt det som hindrar oss från att mötas, utan att vi blir ännu mer polariserade?

Med hjälp av alla DirektPress-tidningarna och sajten StockholmDirekt ska vi bygga upp en ny slags mötesplats, där vi kan föra ett nyfiket, öppet och prövande samtal kring de svåraste frågorna – med målet att minska uppdelningen och hitta lösningar.

Vi kommer att skriva artiklar. Experimentera med olika tekniker och samtalsformer. Vi kommer att bjuda in till konkreta diskussioner, träffar och evenemang av olika slag, på små och stora arenor.

Och i det projektet bjuder vi in alla stockholmare, föreningar och grupper av olika slag, alla som är trötta på segregationen, alla som önskar sig en stad som håller samman lite bättre.

Hör av er till petter.beckman@direktpress.se. Kom med era idéer. Det är hög tid att vi börja samarbeta.

DirektPress satsar för att bryta segregationen

BECKMAN: Därför ska du prata med din motståndare

Bra exempel på sånt som ökar sammanhållningen:

Här nattvandrar unga och mammor tillsammans

Bredängs unga vill starta nattvandring med pensionärerna

DirektPress gör satsning mot segregationen

#EttStockholm – eller Initiativ för ett sammanhållet Stockholm – är ett nytt projekt som startar nu i mitten på oktober

Genom konstruktiv journalistik och nya kommunikationsgrepp vill vi bidra till att minska polariseringen och segregationen inom Storstockholm.

Projektet finansieras i uppstartsskedet av lokaltidningskedjan DirektPress, som ger ut ett tjugotal tidningstitlar och sajten StockholmDirekt som täcker hela Storstockholm.

Projektledare är Petter Beckman, chefredaktör för tidningarna SkärholmenDirekt, BotkyrkaDirekt och HuddingeDirekt.

Målet är att bygga ett brett samarbete med andra aktörer inom civilsamhället från olika delar av Storstockholm.

Har du idéer, förslag eller andra tankar kring projektet? Kontakta: petter.beckman@direktpress.se