BOSTADSKRÖNIKA: Dekorera snyggt med stilleben

När jag började skriva inredningskrönikor frågade jag en vän vad hen vill läsa om. Något tips på vad jag kan dela med mig av? Ett svar var ”Hur får jag till ett snyggt stilleben?”

  • Publicerad 05:15, 26 mar 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Högt och lågt, runt och fyrkantigt, mjukt och hårt – olika motsatser skapar tillsammans en harmoni.

När vi inreder i dag arbetar vi mycket med stilleben, och nej, inte för att måla av, utan för att visa upp våra inredningsdetaljer och skapa fina blickfång i hemmet.

Att få till ett stilleben handlar om att hitta balansen mellan olika former och att använda sig av olika höjder. Högt och lågt, runt och fyrkantigt, mjukt och hårt – olika motsatser skapar tillsammans en harmoni.

Ofta skapar vi stilleben utan att tänka på det, lite per automatik placerar vi saker i grupp, till exempel kuddarna på sängen, vad vi har på köksbänken, böckerna i bokhyllan med mera.

Här handlar det då om att vi grupperar in det efter funktion eller samband. Till exempel på köksbänken så har vi en kaffebryggare som placeras tillsammans med kaffeburken och kanske till och med ett ställ för kaffekoppar för att det är smidigt att ha det nära, och nu har vi skapat ett stilleben med en liten grupp om tre, i olika höjder och former.

Men för att detta stilleben ska framhävas så krävs det att ytan runt omkring är ren och att nästa stilleben kommer en bit bort, till exempel de klassiska skärbrädorna som vi ser på alla bilder av stylade kök. Två till tre skärbrädor i olika former och storlekar som står lutade mot kaklet tillsammans med något framför, kan vara till exempel salt och pepparkvarn.

Att göra stilleben för att visa upp inredningsdetaljer är en del av hur vi dekorerar våra hem och vissa inredningsdetaljer har ju ingen mer funktion än att vara just vackra. Många av oss samlar på olika föremål, jag själv samlar på porslin som jag hittar på loppis, udda tallrikar och fat som jag älskar att duka med. Men jag dekorerar inte mitt hem med allt porslin, utan det får snällt stå i skåpet i väntan på användning och kanske ett eller två fat får komma fram och delta i ett stilleben då och då.

Ytor som passar bra att ha just stilleben med bara vackra ting på är till exempel på ett avlastningsbord eller skänk, i en bokhylla eller i ett vitrinskåp. Ytor som får vara ifred och där man inte till exempel lägger sin post eller liknande för det som händer då är att ytan runt omkring blir rörig och ditt stilleben försvinner. Sen har vi ju såklart kortsiktiga stilleben i till exempel en dukning, där vi bygger blickfång med hjälp av textilier, blomster, ljusstakar och porslin, och även här använder vi oss av balansen mellan olika former och material.

Vad kan man mer tänka på när man sätter ihop ett stilleben? De klassiska grunderna såsom att använda sig av udda antal, ta hjälp av en färgskala, pröva att ta en bild av arrangemanget för då brukar man se om det är något som saknas eller ska placeras om. Men mycket handlar om att våga prova sig fram och vad som är rätt eller fel, det bestämmer du, för det är ditt hem och det är du som ska trivas.

Mer från Stina

Webb: littleyoudesign.se

Instagram: littleyoudesign

HERTZ: Influencers – ett kryphål för att sälja grej med tjej

Krönika Redaktören om nya säljknep Har influencers blivit sätt för företag att kränga saker med hjälp av bilder på lättklädda tjejer? Redaktör Evelina Hertz om sin senaste spaning.fredag 31/1 13:48

KRÖNIKA: Text-tv – klart bästa nyhetsförmedlaren

Krönika Jag är knappast den mest progressiva när det gäller teknik. Jag skaffade mobiltelefon sist i umgängeskretsen och var sen med bärbar dator. Trots det har jag, om jag får säga det själv, lyckats hänga...onsdag 11/12 11:32

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt