BOSTADSKRÖNIKA: Handla rätt – inte bara det billiga

Handling i dag är bara ett klick bort, smidigt, enkelt och vi behöver inte betala förrän 14 dagar senare utan kostnad. Visst gör det min vardag enklare, jag kan shoppa och steka pannkakor samtidigt.

  • Publicerad 09:26, 21 feb 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

När man arbetar som inredare så blir det en hel del inköp av produkter, allt från stora möbler till inredningsdetaljer. Jag försöker till stor del blanda nytt och gammalt, fynda på loppis och Blocket. Jag har ju som mål för 2019 att arbeta mer med hållbar inredning och jag hoppas att jag kommer kunna få med mig mina kunder i samma tänk.

I vissa projekt så blir det mycket nytt, men då gäller det att försöka hitta de produkter som står för hållbar inredning.

Det som är positivt är att många av de större aktörerna börjar ha ett bredare sortiment av vad de kallar till exempel ”bättre val”-produkter, det kan vara ett bäddset i ekologisk bomull eller till exempel en matta av återvunnet material. Men jag hoppas att de kommer arbeta ännu mer med dessa kollektioner, så det blir det största utbudet i deras sortiment.

När man handlar det mesta på nätet i dag och man inte är i en faktisk butik och kan se och jämföra kvalitet, då väljer man lätt den billigare produkten, och också för att man kanske inte vet att det finns en bättre produkt i sortimentet. Så jag hoppas att vi är på väg åt rätt håll och att vi snart inte behöver välja mellan en sämre och bättre produkt utan att alla produkter står för hållbarhet.

Jag tog en fika häromdagen med min vän och nätverkskollega Veronica som driver företaget Marnelly, som gör inredning för framför allt barnrummet. Då kom vi in på detta ämne och jag passade på att fråga lite om hur hon tänker kring hållbar inredning.

Vad är hållbar inredning för dig?

– Att produkterna är lokalt producerade, att designen är tidlös och att designen är unisex såsom färger och motiv. Att det är hög kvalitet och att produkten inte bara är snygg utan att den har en funktion.

Hur arbetar ni som designföretag med hållbar produktion?

– Vi arbetar med lokala aktörer, den fabrik som tillverkar våra väggkrokar ligger i Gnosjö, och där har vi en bra inblick i hur produktionen går till och det finns alltid en dialog om hur man kan förbättra och tänka mer hållbart i de olika leden, till exempel hur vi kan ta tillvara och använda det spillmaterial som blir från vår produktion. Transport och paketering är också en stor fråga, vi försöker alltid tänka till och se om det finns något vi kan göra för att minska miljöpåverkan. Vi har till exempel tagit bort den bubbelplast som tidigare fanns med i paketeringen. I vår designprocess försöker vi alltid tänka ekologiskt, närproducerat och hög kvalitet, och följer man det så blir det automatiskt att man inte väljer den lättaste vägen utan att varje beslut är genomtänkt och för en hållbar produktion.

HERTZ: Influencers – ett kryphål för att sälja grej med tjej

Krönika Redaktören om nya säljknep Har influencers blivit sätt för företag att kränga saker med hjälp av bilder på lättklädda tjejer? Redaktör Evelina Hertz om sin senaste spaning.fredag 31/1 13:48

KRÖNIKA: Text-tv – klart bästa nyhetsförmedlaren

Krönika Jag är knappast den mest progressiva när det gäller teknik. Jag skaffade mobiltelefon sist i umgängeskretsen och var sen med bärbar dator. Trots det har jag, om jag får säga det själv, lyckats hänga...onsdag 11/12 11:32

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt