BOSTADSKRÖNIKA: Välkomna våren i din inredning

Vårkänslorna smyger sig på. Solen skiner i skrivande stund, man vill ut och tankarna kretsar kring trädgård, utemöbler och vad som behöver fixas för att vår och sommar ska kunna njutas till fullo.

  • Publicerad 22:51, 11 mar 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Eller? Jo, jag vill gå ut, men att orka fixa med allt. Nja, det känns inte så lockande. Som jag nämnt tidigare är jag och trädgården inte direkt bästa vänner, men vem vet, det kanske är denna vår som jag kommer prioritera planteringar, rabatter och lära barnen allt de behöver veta om hur man får små frön att bli stora frodiga gurkor. Åh, jag blir matt av att bara tänka tanken.

Men om vi går in i stället, vad vill vi då ha i vår, förutom ordning och reda, för att med gott samvete kunna gå ut och njuta av solens varma strålar.

Precis som att vi tar fram vårkläderna vill vi nu ta fram lådan med vår för hemmet, där vi hittar kuddfodral i ljusa toner, tunna, skira gardiner. Tunga mörka överkast byts ut mot lätta, ljusa i bomull och linne. Vi plockar in kvistar från trädgården och ställer i stora vaser för att skapa en krispig vårkänsla.

Mina favoriter denna vår är produkter i naturmaterial, det kan vara kuddfodral i linne eller till exempel mattor i jute. På våren är också material i grått, som till exempel betong, zink, kalksten återkommande favoriter. Det ger en lantlig känsla och påminner oss om sommar med bara fötter på en grusgång, eller att sitta på varma klippor i solnedgången. Ljusa solblekta pasteller är färgkartan för våren och precis som att vi tar på oss en vit-blå randig, löst sittande skjorta med upprullade ärmar, tar vi gärna in ränderna även i hemmet på till exempel textilier såsom bädd set och kuddar.

Blommönster hör också våren och sommaren till och har man tur kan man hitta gamla (men fräscha) täcken på loppis, med de vackraste blommönstren, som har perfekt blekt färg efter alla tvättar. Och att få lägga på den skrynkliga linneduken och duka med en klassisk småblommig vintage-servis från Rörstrand när man serverar sin nygräddade sockerkaka, ja det om nått ger en känsla av vår.

Ett så himla bra tips jag fått från min vän och branschkollega Tina Hult, som är ordningskonsult och driver företaget Hultrum, är att har man till exempel en ”finservis” så ska man använda den även till vardags. För varför ska den bara stå i ett skåp och inte användas?

Tina har även delat med sig av sina tre bästa tips på ordning och reda för att kunna njuta av våren.

Rensa din balkong, uteplats eller farstukvist på ljusslingor, gamla krukor, växter, granris och annat som hör vintern till. Då får du ro att njuta av första kaffekoppen ute. Rensa, städa och förbered hall och klädkammare för byte från vinterkläder till vårens outfit.

Passa på att vädra kläder i den friska vårvinden. Se över dina fönsterbräden. Fyll på med fräscha växter, minimera antal ljuslyktor och prydnadssaker och släpp in vårsolen. Lätt att städa och lätt att vädra är bra tumregler.

Mer från Stina

Webb: littleyoudesign.se

Instagram: littleyoudesign

HERTZ: Influencers – ett kryphål för att sälja grej med tjej

Krönika Redaktören om nya säljknep Har influencers blivit sätt för företag att kränga saker med hjälp av bilder på lättklädda tjejer? Redaktör Evelina Hertz om sin senaste spaning.fredag 31/1 13:48

Sport

    Senaste numret

    Gilla oss på Facebook

    Stockholm Direkt