Jonna Claesson är reporter och krönikor på StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

CLAESSON: "Som om inte halkan var läskig nog hette vår lärare Hannibal"

Att ta körkort kan vara både ångestfyllt och dyrt. Att ha körkort och bli ombedd att köra likaså.

  • Publicerad 12:09, 10 jul 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag var nyutexaminerad journalist. Jag hade sökt ett jobb inom Public Service och fått det. Eller ja, först ringde chefen och sa att jobbet var mitt. Sedan ringde hon upp efter några minuter och frågade om jag hade körkort, ett krav hon missat att nämna.

"Det har du inte? Skulle du kunna ta det på en månad?", frågade hon.

När jag nyligen intervjuade Dick Åström, kontorschef på Trafikverket i Farsta, berättade han att det finns ett helt annat behov av körkort ute i landet än vad det gör i storstäderna. Behovet leder till en annan utbildningstradition och bättre planering. Något som i sin tur gör att fler tar körkort i yngre åldrar och klarar det snabbare än i stan.

Jag borde alltså enligt statistiken på Trafikverket vara en av dem som tog körkort för länge sedan och det med bra planering. Men ärligt talat har jag ingen aning om vad jag hade för mig när alla andra på vischan tog körkort. Jag stod väl och väntade på bussen som gick tre gånger in till stan en lördag. Bussen som fortfarande, 2018, kan gå tio minuter innan eller efter utsatt tid. Om den över huvud taget dyker upp.

Men man ångrar bara det man inte gjort så jag antog utmaningen. Jag bokade in mig på en intensivkurs och fick en körskolelärare som sa att kvinnor i regel inte kan skillnaden på höger och vänster. På riskettan lärde vi oss att "köra som en kärring" och som om inte halkan var läskig nog hette vår lärare Hannibal. Under tiden vi stod ute i spöregn kommunicerade han med oss genom en walkie talkie från kontoret. Tryggt! Dessutom fick jag göra den där säkerhetskontrollen av bilen några minuter innan uppkörning, då han hade glömt att visa mig.

Enligt Dick Åström på Trafikverket var det sista man skulle göra att stressa fram körkortet. Han menade på att det inte fanns några genvägar och att bra planering var det viktigaste. Han varnade för intensivkurser om man inte har någon tidigare erfarenhet och tryckte på vikten av djupinlärning. Jag kunde inte pricka av en enda av Dicks punkter men efter en månad var jag ute och filmade fotboll på mitt nya jobb och jag tog bilen dit. Å andra sidan kör jag bara bil om jag kan vägen utantill.

Veckans känsla

Nöjd. Den som spar semester har snart sin semester.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.