Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

Det är gemensamma nämnaren för alla som hånar Greta Thunberg

Från våra kommentarsfält till Donald Trumps Twitterkonto. Föraktet mot klimataktivisten Greta Thunberg fortsätter flöda och redaktionschef Jarnlo börjar se ett samband.

  • Publicerad 21:00, 1 okt 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Varför hånas Greta som vill rädda jorden? Den frågan ställde jag på det här utrymmet för ett drygt år sen. Då hade vår reporter Sophie Stigfur och fotograf Sacharias Källdén nyss varit bland de första journalisterna i världen att träffa den då 15-åriga Greta Thunberg som just inlett sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagen.

Greta, 15, sittstrejkar för klimatets skull

Direkt efter publiceringen svämmade våra kommentarsfält över av förakt och hån. Främst mot Greta, men även mot oss som tidning. Hur kunde vi vara så naiva att vi inte förstod att det här var en pr-kupp för Gretas föräldrars nya bok? Och varför nämnde vi inte att Gretas mamma är operasångaren Malena Ernman? Lilla bortskämda flickan skolkar och tänker åka räkmacka på sin kändismammas namn, slog frustande kommentarer fast.

Här demonstrerar tiotusentals för klimatet i Kungsträdgården

Ernmans namn behövde inte nämnas

Med facit i hand är nog de flesta överens om att Greta Thunbergs kamp var liiiite större än en marknadsföringskampanj för en bok. Och mamma Ernmans namn har hon inte behövt nämna en enda gång för att dra igång en global massrörelse, läxa upp FN och dra ihop nästan tre miljoner följare på Twitter.

Men föraktet och hånen mot Greta fortsätter flöda – både i våra kommentarsfält men nu även på exempelvis Donald Trumps Twitterkonto. Den gemensamma nämnaren för häcklarna? De är nästan alla män som vägrar acceptera – det av vetenskapen fastslagna faktumet – att jorden faktiskt inte tål så mycket mer stryk.