Emelie Draper. Foto: Stina Evjan

DRAPER: Skaffa inte hund om du är aggressiv själv

"Om din hund tycker det är jobbigt med andra hundar ska du för i helvete inte slänga bensin på elden genom att bli arg eller till och med våldsam", skriver Emelie Draper som fått nog av dåliga hundägare.

  • Publicerad 09:38, 29 dec 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

I mitt närområde finns det ett par skälliga hundar med minst lika skälliga ägare. Hunden skäller, husse vrålar "TYST!", hunden är osäker husse rycker in den i kopplet, hunden känner sig trängd och gör utfall, husse brottar ner den på rygg.

Häromkvällen var jag och en kamrat ute på sista kissrundan med hundarna. Vi strosar längs Horisontvägen där det lite längre fram kommer ut en man med en Rottweiler som börjar gå åt vårt håll. Vi ser hur de stannar och överväger att byta sida av vägen, så som sig bör ifall man har en reaktiv hund, men sedan ändrar de sig och fortsätter på vår sida.

Lite naivt antar jag och min kamrat att den mötande hunden inte är reaktiv, och att de valt att gå direkt mötande när våra hundar inte heller visar tecken på intresse, så vi fortsätter några meter till. Då gör den mötande hunden utfall mot oss och vi väljer att snabbt byta sida av vägen för att undvika slagsmål.

Det blir då tydligt att mannen med hunden är kraftigt berusad och att det i själva verket också är han som är arg, och börjar skrika saker åt oss när vi väljer att vika av. Hunden blir naturligtvis triggad av sin ägares beteende och går in i anfallsläge och blir även den gapad på av mannen.

Det här är ständigt återkommande fenomen: tron att hunden inte påverkas av ens sinnesstämning, agerande och röstläge. Det finns tusen olika anledningar till att hundar gör utfall, aggressivitet är nästan aldrig anledningen. Och oavsett anledning kommer din egen aggressivitet att göra allting mycket värre. Om din hund tycker det är jobbigt med andra hundar ska du för i helvete inte slänga bensin på elden genom att bli arg eller till och med våldsam.

Skaffa inte ett djur vars känslor du måste kunna komma i kontakt med om du inte ens är i närheten av att styra dina egna känslor, gubbe.

Här planeras för 220 nya lägenheter i Farsta

Nyheter Åtta nya hus – tyck till om planerna 220 lägenheter ska smackas upp vid Nykroppagatan i Farsta. Nu har allmänheten chansen att säga sitt i frågan.måndag 21/10 17:00

Stockholmslagens supportrar rustar för allsvenska guldstriden

Nyheter Supporterföreningarna om: ✓Bästa läktartrycket ✓Guldchansen ✓Betyget på rivalerna Med bara tre omgångar kvar av Allsvenskan är chansen stor att guldet hamnar hos ett av de tre Stockholmslagen. Så här förbereder sig de mest hängivna fansen för slutspurten.lördag 19/10 8:00