som förr?. Kan det bli en sån där sommarfestival som förr i Enköping i sommar? Planer åt det hållet finns. (Bilden är dock inte från Enköping). Foto: foto: Mostphotos

Enakrönikan: I sommar vill vi ha en fest för HELA Enköping

Enköping behöver en sommarfest. En riktig alla-var-där-helg då stan byter skepnad under några dagar.

  • Publicerad 06:15, 5 jan 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Något säger mig att vi får den där efterlängtade sommarfesten i sommar.

Det finns planer.

Långt gångna planer.

Rykten säger att det ska bli en riktig fest mitt i sommaren i Enköping.

En sån där som de utflyttade bokar in sitt årliga Enköpingsbesök efter, ett sånt där hejdundrande party som alla enköpingsbor mellan 16 och 60 (minst) måste besöka för att inte känna sig helt utanför resten av året.

Jomenvisst. Lättare sagt än gjort.

Enköping har verkligen sett alla sorters sommarfester.

Från Gatufesterna i början av 90-talet då Orup brukade vara det stora dragplåstret. Då kändes det självklart att det var på Stora torget festen skulle vara.

Då fanns fortfarande ett Stadshotell där med diskotek en trappa upp, om jag inte minns helt fel.

En gatufest med Ulf Lundell på scenen lockade folk att åka långtifrån till Enköping, men inte var det så mycket Enköpingssjäl i det sommarpartyt.

Festivalen flyttade ner till hamnen, nya arrangörer tog över.

Ibland stod rikskända artister ensamma med bara något trettiotiotal åhörare på plats, ibland spelade coverband inför fulla publikhav. (Jo, jag är medveten om dubbeltydigheten).

2010 kulminerade sommarfestandet med Gatufestival och Hamnfestival samma helg! Fast på senare år har det varit tunt med riktiga sommarfester.

I samband med enduro-VM gjordes försök, men då blev det så kallt att hela partystämningen frös inne.

I fjol var det sommarfest, men den kändes riktad till en ung publik och strävade aldrig efter att nå hela Enköping.

Ofta är det svårt att veta vad som lockar. Varför åker så många till Örsundsbro varje Mickelsmäss för att handla krimskrams, till exempel?

På nyårsaftonsnatten, när 2016 blev 2017, var det en hel del folk på torget. De flesta kunde gå runt och hitta någon gammal kompis någonstans (ja, det gällde även de i min ålder).

Då räckte med lite raketer för att folk skulle samlas där.

Så vad är det som behövs för att fylla en festplats? Vad avgör?

Vädret, förstås, men det går inte att göra så mycket åt.

Möjligen kan man tänka sig ett innealternativ. Om till exempel festen är på parkeringen vid Idrottshuset kan de tre hallarna där vara ett innealternativ om det är regn- och ruskväder.

Musiken, det har vi lärt oss genom åren, är inte så viktig. Lokala coverband i tält lockar mer än halvkändis på stora scenen.

Läget är viktigt. Det får inte vara för svårt att nå, inte för långt från centrum.

Något säger mig att vi får den där efterlängtade sommarfesten i sommar.

Något säger mig att arrangörerna vet precis vad Enköping vill ha.

Bra siffror

Aldrig har så många läst Ena-Håbo Tidningen på nätet. 2016 var tidningens bästa år genom tiderna. Hösten 2016 var bästa halvåret någonsin. Tack, alla läsare!

Helgerna slut

Missförstå mig inte. Julen är kul, nyår helt okej, trettondagen... nja. Men bäst är ändå när allt återgår till det normala, faktiskt.

Åldringsbrott

Under 2016 skedde många brott mot äldre i Enköping där bedragare utnyttjade snälla och goda människor. Hur kan man bara sjunka så lågt som människa att man begår såna brott. Usla nidingar är vad de är.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vill inte vara någons nödutgång

Krönika Jag sitter på Arlanda och väntar på mitt flyg vidare mot nästa destination. En stund av lugn innan nästa check-in, nästa tullkontroll, nästa take-off. Trodde jag...torsdag 3/5 18:51

Det räcker inte att polisen ser den skyldige i ögonen

Krönika Råder tvivel ska rätten fria, så är det. Men ibland undrar man.torsdag 7/12 21:51

Som en boll kommer jag tillbaks till dig

Krönika En studsboll av gummisnoddar. Ibland vill man bara skriva om en studsboll av gummisnoddar. Så det var det jag gjorde.fredag 1/12 15:00