Globenkännare. Reporter Clarence Frenker var med när Stockholms nya landmärke invigdes med en ljusshow för 30 år sedan. Foto: Sacharias Källdén/ Linda Gren

"Globen har varit en röd tråd i mitt liv"

Stockholm fick ett nytt landmärke. Reporter Clarence Frenker har haft Globen i sin närhet sedan dess.

  • Publicerad 15:40, 19 feb 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

”Det är 30 år sedan Globen invigdes!”, ropar någon på redaktionen. Herregud, tänker jag. Jag minns ju faktiskt den kvällen. Jag stod på Henriksdalsberget tillsammans med familj och vänner, på en plats någon hade sagt var bra, och bevittnade en ljusshow där borta i fjärran. Det var en stor händelse. Stockholm fick ett nytt landmärke. Samtidigt skulle den där gigantiska bollen från och med då komma att utgöra någon form av röd tråd i mitt fortsatta liv. Det var i Globens köpcentrum jag som barn tog mina första stapplande steg som konsument. Och Arenaområdet blev så klart en ny bra yta att åka skateboard på.

Det var vid Globen jag fick min första egna lägenhet. Och min andra. Och det var vid Globen jag kom att arbeta i flera år. Och alla sport- och konsertminnen, både bra och mindre bra. Jisses. Även nu finns Globen i min sfär. Bland annat som utsikt från ett av mina fönster. Och på något underligt sätt är det lite rogivande, även om jag egentligen tycker att den är rätt ful. Men det spelar ju ingen roll. Kanske för att Globen i nu 30 års tid har varit en ofrånkomligt närvarande punkt i livet. Så grattis Globen. Må du stå stadigt i många år till.

Globen. Foto: Sacharias Källdén