Jan Valeskog (S) och Daniel Helldén (MP) Foto: Stockholms stad/Mikael Andersson

Helldén (MP) och Valeskog (S) är stans nya antagonister

"När det efter valet stod klart att MP bytt sida gick S-toppen Jan Valeskog från att vara en slipad majoritetspolitiker till en slugger i opposition. Främsta antagonisten? Daniel Helldén (MP) såklart!", skriver redaktionschef Jarnlo.

  • Publicerad 21:00, 8 okt 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Nu är det exakt ett år sedan Miljöpartiet lämnade det rödgrönrosa samarbetet och bildade nytt lag med Alliansen. Det är en illa bevarad hemlighet att de forna lagkamraterna Jan Valeskog (S) och Daniel Helldén (MP) inte alltid drog jämnt när de styrde trafiknämnden ihop.

Redan våren 2018, ett halvår före valet, gick Jan Valeskog i taket när han läste i vår tidning att trafikkontoret fått i uppdrag att utreda möjligheten att öppna Söderledstunneln för cyklister.

"Jag vill verkligen tydliggöra att det inte handlar om en gemensam skrivelse. Det här är Daniel Helldéns förslag", dundrade Valeskog.

När det sedan efter valet stod klart att MP bytt sida gick S-toppen Valeskog från att vara en slipad majoritetspolitiker till en slugger i opposition. Främsta antagonisten? Helldén såklart!

Först var Valeskog "riktigt besviken" över att Helldén inte alltid använder cykelhjälm. Sedan hävdade han att det var Helldén personligen som krävde trafikdirektören Jonas Eliassons avgång "av politiska skäl". Helldén kontrade och sa att det var S som politiserat posten när de tillsatte Eliasson.

Och sådär har herrarna fortsatt veva mot varandra när det kommer till bland annat miljözoner och elsparkcyklar.

När den nya grönblåa budgeten nu presenteras är det som vanligt Daniel Helldén som får flest rubriker. Vi räknar kallt med att Jan Valeskog redan kavlat upp ärmarna.