Reporter Evelina Hertz tycker att ett namnbyte är på sin plats för Brommapojkarna. Foto: BP/Ylva Bergman

HERTZ: BP-gubbar, det är dags att ta en för laget!

Traditioner kan skapa gemenskap – eller bli en symbol för precis det motsatta. Som när tusentals tjejer måste gå under namnet "pojkarna" bara för att "det alltid har varit så". Nu är det dags att komma in matchen och låta Brommapojkarna bli BP, skriver reporter Evelina Hertz.

  • Publicerad 12:12, 28 feb 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag är ett fan av traditioner och hur de kan bli en symbol för gemenskap.

Trots att jag är 31 år gömmer min mamma fortfarande påskägg på påskafton. Jag låtsas sucka men känner pirret i magen när jag, mina syskon (och mina barn, hehe) tävlar om vem som hittar första ägget.

När vi sedan sitter där och byter godis med varandra känner jag att vi hör ihop. Jag vill inte ens tänka på dagen när mamma inte längre orkar hitta de bästa gömställena. Det är ju hennes grej.

För så har det alltid varit.

Men ibland är det dags att släppa taget och blicka framåt.

Som när spelare i en fotbollsklubb önskar ett namnbyte eftersom det nuvarande namnet bara inkluderar hälften av klubbens medlemmar. När några av spelarna tar mod till sig och ställer sig framför andra klubbmedlemmar och förklarar varför ett namnbyte är viktigt för dem. Då är det inte läge att vara nostalgisk och dilla om historiens vingslag.

Ilska efter uteblivna namnbytet i Brommapojkarna

Bara för ett namn har funnits lika länge som klubben (sedan 1942) är det inte per automatik bra. Inte om namnet slutat vara en symbol för gemenskap – utan tvärtom – pekar ut några som viktigare än andra.

Kom igen nu alla BP-gubbar (alla utom en som röstade emot ett namnbyte var män). Det är dags att ta en för laget. Ni spelar inte ens själva men har ändå mer att säga till om än dem under 18 som faktiskt är ute på planen och sliter för klubben. Precis som att jag en dag måste acceptera att det är min tur att gömma påskägg behöver ni inse att tiderna förändras.

Vår artikel om att många är besvikna över att det inte blev ett namnbyte för BP (förlåt, jag menar Brommapojkarna) har skapat reaktioner på Facebook. Vissa backar dem som vill ta klivet in i nutiden under namnet BP. Andra kommentarer är inte lika rolig läsning.

Folk verkar på allvar tycka att det är rimligare att "kränkta tjejer" ska välja bort Europas största ungdomsklubb - än att klubben formellt byter namn till den förkortning de allra flesta redan använder. Ta ett andetag och läs om den meningen igen. Tack.

Det finns en rätt väg och en fel väg att gå när det gäller ett namnbyte för Brommapojkarna. Enkelt va?

Och till er kvinnor som är emot ett namnbyte för Brommapojkarna: skärp er.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nej – Midsommarfirandet är inte hotat

Falskt rykte rör upp känslor i Norra Ängby Enligt ett Facebook-inlägg från Norra Ängby Trädgårdsstadsförening såg det traditionsenliga midsommarfirandet i Björklunds Hage ut att vara hotat. Men så allvarligt är inte läget, menar Carola...torsdag 21/6 13:26

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42