Vår reporter tycker att det är bra att skolan står för matsäck när elever är på utflykt. Foto: Andreas Enbuske /Ylva Bergman

HERTZ: Nej, matsäcken var inte bättre förr

Hungriga barn som sneglar på kompisens banan, ska det verkligen vara så? Nej, tycker vår reporter Evelina Hertz apropå en fruktdebatt som blossat upp i Hässelby.

  • Publicerad 16:50, 11 okt 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag rullar upp foliepaketet och doften av kalla pannkakor kommer emot mig. Ur den återanvända vodkaflaskan (!) tar jag en klunk O’boy samtidigt som jag kollar in vad mina klasskompisar plockar upp ur sina väskor. Jag är typ nio år och på utflykt med skolan. Min bästis har med sig Risifrutti och jag blir så avis. Någon annan tittar längtansfullt på mina pannkakor.

Nuförtiden fixar förskolor och skolor oftast själva matsäck till barnen när de är ute på utflykt. Och det är bra. För även om jag aldrig var hungrig på utflykterna (nej, mina päron var inte alkoholister, de såg bara inte poängen med en riktig termos när vi hade en prima vodkaflaska) så kan jag i efterhand tänka på dem som inte hade välfyllda ryggsäckar med till skogen.

För de barnen finns. Nu som då.

Förra veckan skrev vi om hur föräldrar på Smedshagsskolan uppmanats att skicka med frukt till barnen varje dag. Rektorn säger att det hela handlar om ett missförstånd och att det inte är någon som sitter och tittar på när de andra äter frukt.

Hård kritik mot fruktstund på Hässelbyskola

Det kan vara lätt att tänka att det inte är hela världen att skicka med sin unge en banan till skolan. Men för en del familjer är det just det. Därför är det bra att skollagen säger att skolan, inklusive maten där, ska vara avgiftsfri. Inget barn ska behöva vara hungrigt i skolan eller på utflykten bara för att föräldrarna inte har råd, eller för all del glömmer bort, att packa ner något att tugga på.

Så nej, det var inte bättre förr. I alla fall inte när det var matdags i Mulleskogen.

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

MP: Rädda Hovings malmgård från förfall

Debatt Miljöpartiet kräver åtgärder efter vår artikel Kulturhistoriskt värdefulla Hovings malmgård på Södermalm står och förfaller. Miljöpartiet vill pressa fastighetsägaren Einar Mattsson Byggnads AB att agera, skriver Cecilia Obermüller (MP).torsdag 19/7 14:51