Krönikör. Arne Höök skriver om vikten av Stadsmissionen. Foto: Sacharias Källdén

HÖÖK: Hjälpen behövs mer än någonsin

Stadsmissionen har burit de mest utsatta på sina axlar i många år. En uppgift som egentligen borde bekostas med skattemedel, skriver nya krönikören Arne Höök.

  • Publicerad 15:58, 4 maj 2020

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Efter alla år i yrket har jag läst tusentals artiklar om hemlösa i Stockholm.

Jag kan inte minnas många som inte nämnde Stadsmissionen. En självklarhet.

Det är egentligen helt uppåt väggarna.

En i grunden kristen frivilligorganisation har i decennier burit en stor del av stans mest utsatta på sin rygg, en börda som – när man tänker efter – borde vara en rent samhällelig uppgift, bekostad med skattemedel.

Missionen är snart 200-årig, startad i Glasgows fattigkvarter 1826. I Stockholm har de stretat på sedan 1850-talet.

På samma sätt bedriver såväl Frälsningsarmén som Svenska kyrkan aktivt socialt arbete, missbruksvård, ger bidrag till ensamma mammor – tusentals stockholmare med tunna eller tomma plånböcker får hjälp till ett anständigare liv varje år.

Det borde vara värt en balkongapplåd varje vecka.En stor del av inkomsterna till Frälsningsarmén och Stadsmissionen genereras via deras second hand-butiker, ursprungligen tänkta i första hand för fattigt folk.

Undertecknad minns långt in på sjuttiotalet mörka källare där begagnade kläder låg i jättelådor, men där man också kunde hitta en nästan oanvänd Stenströmsskjorta för ett par kronor, eller en vinterrock i helylle från NK för en tia. Guld värd för den som tvingats sova ute.

Idag är verksamheten förändrad, men minst lika viktig. Tänk på det nästa gång du handlar på Myrorna eller Stadsmissionen, gnäll inte på priserna, ge dricks istället! Och om du så bara går i kyrkan en gång om året, snåla inte på kollekten.

Fridens liljor!

Läs mer om StockholmDirekts nya gästkrönikör Arne Höök här:

"Lokal information är ännu viktigare när många är hemma"