Foto: Bengt Johansson

Insändare: Stoppa försäljningen av Ena Energi, säger personalen

  • Publicerad 10:04, 8 jun 2018

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Inför debatten i kommunfullmäktige kring försäljningen av Ena Energi vill vi, personalen i bolaget, passa på att ge vår syn.

Området kraftvärme är komplext och det tar många år att förstå helheten. Vi förväntar oss inte att de styrande i kommunen ska ha expertkompetens för att fatta alla beslut. Men att som idag ge sken av att vi, som jobbar med detta året runt, inte heller har kompetens känns som ett slag i ansiktet.

Vi bjuder med anledning av detta in de politiker som ingår i beslutsgruppen att tillbringa en dag hos oss.

Idag består anläggningen inte av en panna som det ofta låter i debatten, utan av en huvudpanna och fem ”extra pannor”. Extra pannorna som kan användas vid driftstörning eller underhåll av huvudpannan.

Att som det nu föreslås riva nuvarande anläggning och ersätta den med en enda panna gör alltså att den back-up som idag finns försvinner. Det kan i praktiken betyda kalla hus och avsaknad av varmvatten för Enköpingsborna vid framtida driftstörningar eller underhåll.

Vidare har den befintliga anläggningen ett gott skick med löpande plan för underhåll. Varför byta ut en hel anläggning när det räcker att underhålla enskilda delar? Vem byter ut en helt fungerande bil bara för att en ljuslykta går sönder? Med fortsatt gott underhåll kan nuvarande anläggning hålla betydligt längre än till 2030.

Om en privat aktör köper Ena Energi med dess nät för 700 mkr och om (antagande) nätet i sig är värt ca 300 mkr, då är det 400 mkr kvar i värde på själva anläggningen. Dessa pengar måste anläggningen köra in till 2030 för att kunna flytta då, plus en vinst och uppbyggnad av kapital till ny anläggning.

I och med att Ena Energi är kommunalägt har ägaren mycket att säga till om i styrningen av bolaget. Det kan till exempel innebär att ge styrsignaler om att Ena Energi ska satsa på miljövänliga teknik och att nyttan för kommuninvånarna går före höga vinstuttag.   

Slutligen består den elkraft som Ena Energis idag producerar av grön el. Risken är stor att vi en flytt av anläggningen kommer ingen ny turbin byggas vilket betyder att all elproduktion läggs ner. Lägger vi ner denna gröna el-anläggning måste den elen ersättas av motsvarande del fossil.

Hur rimmar detta med kommunens miljömål?

Detta är bara några argument kring varför vi hoppas att kommunledningen tänker om och stoppar den tänkta försäljningen av Ena Energi.
 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Den nya blockpolitiken – de med flest vänner vinner

Krönika Enköping har fått ett minoritetsstyre. Första omröstningen visade hur svårt de kommer få att styra kommunen.fredag 19/10 15:12