Hundinstruktören Emelie Draper tycker att det finns poänger med hundrastgårdar enbart för tikar. Åtminstone i teorin. Foto: Stina Evjan

"Inte helt fel med könsuppdelad rastgård, men..."

Könsseparatistiska hundgårdar för löptikar? Inte en dålig idé – i teorin. StockholmDirekts hundexpert Emelie Draper tror att det finns risk för totalt kaos i verkligheten.

  • Publicerad 14:23, 14 sep 2017

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Hundar sysslar inte med våldtäkt

"Könsseparatistiska hundrastgårdar? Grymt, tänkte jag först. Vad skönt att slippa ”lilla gumman, jag har haft schäfer sedan innan du var född så jag vet allt”-gubbarna.

Men tyvärr handlar det inte om det. Utan om hundarna. Mer specifikt löptikar och hundpatriarkatet.

Rastgårdar specifikt för tikar är dock ingen dålig idé i teorin.

Hon kräver könsuppdelad hundrastgård

Under de nio veckor per år (uppdelat på tre tillfällen) som tikar löper droppar blodet om inget skydd finns. Det här gör många hanar knäppa. De kan få svårt att fokusera på att lattja runt i rastgården eftersom deras instinkt är att följa löpet. En del är värre än andra, givetvis. Detta beror dock på biologi, inte ojämnställda strukturer.

För hundar är trots allt inte människor. Deras instinkt är att täcka grundläggande behov: äta, dricka, sova, fortplanta – de har inga patriarkala normer, nästan tvärt om faktiskt. En psykisk frisk hane viker sig alltid för en tik.

DRAPER Kanske jag är en ensam galning med en hund?

Hundar sysslar inte (som människor) med våldtäkt och det värsta, vanligen, som händer när en hane träffar på en löpande tik är att tiken blir förföljd och irriterad. Om tiken inte vill blir det som regel ingen parning. Och om hanen inte ger sig kommer han helt enkelt att åka på spö.  

En rastgård specifikt för löptikar är dock inte en dålig idé i teorin som sagt. Däremot är jag rädd att det skulle bli totalt kaos. Hanhundar kan absolut brösta upp sig och slåss med varandra, se vem som är starkast. Men tikar slåss för livet, är generellt lynniga, mer benägna att vilja ”fostra” yngre hundar. I löpperioder när deras hormonbalans är rubbad kan det gå riktigt illa. Och i en sådan rastgård måste människorna vara särskilt redo att rycka in.

Och, vänner hundägare! Kastrera hundar som inte ska avla. Tidigt om ni kan. Inte så tidigt att hunden inte är färdigväxt, men om det går för lång tid är könsbeteendet redan befäst. Rådfråga din veterinär!"

Emelie Draper, 26, bor i Bagarmossen. Utbildad allmänlydnadsinstruktör, hundfrisör och jobbar på hunddagis. Driver även projektet Hårdrock mot Rasism och är heavy metal-dj. Foto: Stina Evjan