Traditioner. Bulle med bullens dag den 10 april firas aktivt i Skåne, men i Stockholm är det desto tystare. Foto: Sacharias Källdén

"Jag saknar faktiskt bulle med bullen"

Idag, den 10 april, är det bulle med bullens dag. Som uppväxt skåning måste jag uppmärksamma den, även om mitt Stockholms-jag rycker på axlarna och sneglar fult, skriver reporter Albin Tingstedt.

  • Publicerad 14:57, 10 apr 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag uppskattar goda traditioner. Jul, påsk och bulle med bullens dag. I den skånska by jag växte upp i var den sistnämnda värsta grejen, nästan större än "spittekaga" (spettekaka).

Helsingborgs stad uppmärksammade bulle med bullen i sitt aprilskämt: där bullen skulle pryda stadens logga. På flera håll kan man köpa färdiga bullar med bulle på konditorier och matbutiker. Men i Stockholm är det få som ens känner till dess existens. Den är som bortblåst. Finns den ens här?

Grejen är tämligen enkel: en urgröpt fralla (bulle), fylld med en chokladboll. En bulle med bulle.

Varför just "bulle med bulle"? Antagligen för att chokladboll ofta uttalas med ett extra "e" i slutet för den som brer på skånskan ordentligt får det då att låta som "chokladBULLE". Bulle på skånska betyder egentligen fralla. En fralla med chokladboll på stockholmska.

Men så himla gott är det faktiskt inte att man skulle kunna äta det dagligen. En gång om året räcker, och då passar den 10 april perfekt. Testa själv! Om inte annat kommer dina skånska polare vara imponerade av att du har smakat den. Eller ens känner till den.

Men min fråga återstår: Kommer jag någonsin kunna unna mig möjligheten att köpa en färdig bulle med bulle på ett fik i Stockholm?

Finns den i Stockholm?

Har du hittat en bulle med bulle i Stockholm?

Tipsa mig: albin.tingstedt@direktpress.se