Klassiska konditoriet Valand blev kattkafé. Inget konstigt, menar redaktionschef Hampus Jarnlo. Foto: Maja Brand/Sacharias Källdén

JARNLO: Ät på ditt favorithak istället för att gnälla på Facebook

Innan ni frustar ur er nästa drapa om krogdöd eller kulturarvsslakt på Facebook har jag en bättre idé, skriver redaktionschef Jarnlo.

  • Publicerad 21:00, 26 nov 2019

Det här är en krönika på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Varje vecka intervjuar vi stockholmare som vågar följa sin dröm och öppna krog eller kafé i din stadsdel. Men för varje krogdröm som går i uppfyllelse finns det minst en som går i kras. Är det inte gnällande grannar som hellre vill ha kontor i sina hus så är det nästan alltid ekonomiska bekymmer som fäller verksamheterna.

Hur högt krögare än skriker när deras serveringstillstånd dras in är myndighetsbesluten oftast korrekta. Enligt Carina Cutlip, chef på tillståndsenheten, handlar det i 80-90 procent av fallen om ekonomiska oegentligheter.

"Mer eller mindre krystade koncept"

Men trots att det är mycket skumraskaffärer i Stockholms krogvärld vill de flesta faktiskt göra rätt för sig och få ändrar på ett vinnande koncept "bara för att". Men när pengarna inte rullar in är det ganska naturligt att gamla och nya ägare byter koncept – som är mer eller mindre krystade.

Det är i de lägena interiören i ett anrikt konditori rivs ut för att ge plats åt ett kattkafé och en favela byggs i SoFo med "brasiliansk street food-känsla med en japansk twist" (oklart om det stället ens öppnade).

Och på Facebook rasar såklart folk över förändringarna. Men innan ni frustar ur er nästa drapa om krogdöd eller kulturarvsslakt har jag en bättre idé. Gå och ät och drick på haken ni håller kära. Imorgon kan det vara försent.

Insändare: Ännu ett anrikt konditori i Stockholm är förstört

Insändare. Nej, anrika konditoriet på Östermalm är inte förstört